Végtelen lehetőség?!

A Baptista Szeretetszolgálat kísérleti programja a Baktalórántházai járásban

3290

Június 19-én, a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ szervezésében az egyház néhány munkatársa egynapos tereplátogatáson vett részt a Baktalórántházai járás néhány településén, ahol a Baptista Szeretetszolgálat Végtelen Lehetőség – Kísérleti programja folyik. Az alábbi képes riportunk fókuszában a járás, a projekt és legfőképpen a helyiek – munkatársak és az ott élő szegény emberek – állnak.

Forrás: Wikipédia
Baktalórántháza, Levelek, Besenyőd, Laskód, Magy, Nyíribrony, Nyírjákó, Nyírkércs, Ófehértó, Petneháza, Ramocsaháza, Rohod települések együtt alkotják a Baktalórántházai járást. Kelet-Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 1 város, 11 falu, kb. 19 000 lakos.


Forrás: TEIR


Forrás: TEIR


Forrás: TEIR


Forrás: TEIR
A statisztikák szerint a járásban csökken a népesség, a magyarországi átlagnál több a gyermek és kevesebb az idős. Az iskolai végzettség alacsony, az óvodások közel fele, az általános iskolások több mint fele hátrányos helyzetű. Jelentős a munkanélküliség, a legutóbbi népszámláláskor a háztartások 42%-ában nem volt foglalkoztatott személy. A munkanélküliek fele tartós munkanélküli. Az egy lakosra jutó nettó éves jövedelem 2016-ban 630 000 Ft volt. A lakott lakások 20%-a komfort nélküli, félkomfortos vagy szükséglakás. A cigányság aránya 10%. Mindezek után nem véletlen, hogy szerepel a komplex programmal fejlesztendő járások listáján, sőt, egyike annak az öt leghátrányosabb helyzetű járásnak, ahol 2017-ben a kormány, az Európai Unió támogatásával, modellprogramot indított a társadalmi, közösségi, szociális felemelkedés, fejlesztés érdekében.


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde
A 2017 és 2022 között megvalósuló ötéves programra a Baptista Szeretetszolgálat 390 millió forint állami és uniós támogatást kapott, de a komplex munka hatékony megvalósításához szükség van a saját anyagi és humán erőforrásainak mozgósítására is. A Rohodon és Magyon saját erőből vásárolt házak, más néven Jelenlét Pontok olyan közösségi terek, ahol a családok moshatnak, zuhanyozhatnak, hideg időben felmelegedhetnek, van internet, közös programok, előadások, a gyerekek játszhatnak, kézműveskedhetnek, tanulhatnak, az asszonyok beszélgethetnek, összegyűlhetnek főzni, a férfiak a barkácsklub révén részt vehetnek saját vagy szomszédjuk házának csinosításában, és bárki segítséget kaphat munkakereséshez vagy ügyes-bajos ügyei megoldásához.


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde
Az asszonyok Rohodon aznap éppen bográcsgulyást főztek a gyerekek bevonásával, akik szívesen dobálták bele a hozzávalókat és kevergették az bográcsban fortyogó levet. Az ételből mindenkinek jutott, el is fogyott gyorsan, de nem azért, mert kevés volt.


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde
A magyi Jelenlét Ponton a felnőttek leginkább az árnyékban hűsöltek és beszélgettek, a gyerekek szaladgáltak, játszottak és kézműveskedtek. Egy apuka büszkén mutatta meg gyerekei friss alkotásait.


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde
Ahol nincsenek Jelenlét Pontok, ott külső helyszíneken, iskolákban, óvodákban, közösségi házakban szerveznek programokat a munkatársak. Az egyik kihívás most, hogy a nyári szünetben a gyerekek minél több tartalmas programban vegyenek részt.


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde
A járásban 10 szociális szakember – 8 nő és 2 férfi – dolgozik a projektben. Munkájuk egyik fontos eleme a jelenlét, a személyes kapcsolat a rászoruló családokkal, iskolákkal, óvodákkal, polgármesterekkel, lelkészekkel, orvossal, védőnővel, kulturális szakemberekkel és a helyi közösségek véleményformáló tagjaival. Ezáltal épül a bizalom, könnyebb az együttműködés, és lehetőség nyílik arra, hogy a projekt rugalmasan igazodjon a szükségletekhez.


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde
A program egyik fontos, inkább alkalmi jellegű eleme a hagyományos karitatív munka. A járási szegregátumokban lakók, de valamennyi itt élő ember kerülhet olyan krízishelyzetbe, amikor anyagi, tárgyi segítségre szorul. A szeretetszolgálat honlapján olvasható egy felhívás arról, hogy mire van leginkább szükség. Ha valakinek lehetősége van és szívesen támogatja ezt a munkát, ezen az oldalon további információkat talál.


Fotó: Szirtes-Tankó Tünde
A nap végén ellátogattunk a közeli vajai cigány imaházba. Pósch Ferenc és felesége, Gyöngyi terített asztal mellett mesélt nekünk a tavalyi célgyűjtésből újonnan vásárolt és frissen felújított imaházról, a gyülekezeti életről, saját megtérésükről és szolgálatukról.


Fotó: Serafin József
Végezetül álljon itt csapatunk három tagjának rövid reflexiója: „Döbbenetes! Olyan autonóm, de mégis jó mederben lévő segítségnyújtást láttam, amiről ha nem ismerném a csapatot, azt mondanám, abnormális.” – Opauszki György „A vajai cigány gyülekezetben jó volt közvetlenül látni az országos célgyűjtés eredményeként létrejött önálló cigány imaházat, a testvérek élő hitén alapuló kezdeményezéseket, és megtapasztalni azok kedvező hatását egy szabolcsi település társadalmi közösségére.” – Füsti Molnár Gábor „A közös Baktatúra az Istenbe vetett reménységem próbája: van-e hitem arra, hogy a »végtelen lehetőség« ténylegesen és máshol is működő segítség legyen.” – Paróczi Zsolt


Várjuk olyan szakemberek és érdeklődő laikusok jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának egy következő tereplátogatáshoz, vagy bármilyen ötlettel, munkával készek hozzájárulni a helyi körülmények javításához, az ott élők mindennapjainak szebbé tételéhez. Címünk: modszertan@baptist.hu


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!