Az állandóan változó időjárási körülmények okán szokatlan helyszínen, a Magyarországi Baptista Egyház mélygarázsában került megrendezésre a Comenius-csoport alkotóinak kiállítása július 25-én, szombaton.

Az eredetileg szabadtérre tervezett kiállítás és vásár ennek ellenére mit sem veszített célkitűzéséből, nevezetesen abból, hogy lehetőséget teremtsen baptista művészeti értékeink bemutatására, támogatására, a művészek, alkotók, az egyház vezetése és az érdeklődő közönség kapcsolatának elmélyítésére.

Idén a járvány okozta helyzet ugyan meghiúsította ennek az alkotói körnek az egyhetes tábori közös alkotási lehetőségét, mégis sikerült a művészeket távolról is inspirálni arra, hogy az idei témában – Változások és állandók – megfogalmazhassák gondolataikat. Tették ezt többféle módon is, festményben, rajzban, kerámiában, költeményben.

A nap házigazdája és egyben szellemi megálmodója, létrehozója Háló Gyula költő, lelkipásztor volt. Köszöntő szavaiban kifejtette, hogy az alkotó folyamat célja az, hogy segítsen jobban meglátni és meghatározni, mi az, ami állandó, és mi az, ami stabil a folytonosan változó körülmények között zajló életünkben, világunkban. Az egyetlen létező állandó maga Jézus Krisztus.

Papp János egyházelnök nyitóbeszédében elhangzott, hogy Isten az embert és a művészt különösképpen is teremtésre szólítja fel. Arra kér, hogy legyünk a teremtésben munkatársai.

Kinczel Dániel jazz-zongoraművész két improvizációban szólaltatta meg az állandóság és változás kapcsolatát, amelyhez a jazz műfaja kiemelkedően is tág teret adott.

Mikes Balázs teológus, grafikus művészettörténeti kiselőadásában egy Jézus arcát ábrázoló ikon különös nézőpontból való bemutatásával tette érdekfeszítővé a megnyitó perceit.

Az alkotókat Murányi-Kovács Anita kulturális munkatárs mutatta be a jelenlévőknek. A megnyitó ünnepélyes hangulatát a kiállítás megtekintésének kötetlen percei követték, majd egészen a zárásig óránként művészeti programok (minikoncertek, felolvasópercek) színesítették az eseményt. A büfében a VIK Baptista Iskola tanárai várták a vendégeket kiváló üdítőkkel és sós süteményekkel. (A megnyitóról és a programokról készült felvételek hamarosan láthatóak lesznek a Comenius Ház YouTube-csatornáján.)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!