Úton Lutherrel

A Playmobil-reformátor Föld körüli útra indul

1618
Luther Wittenbergben

Plüssbékák, Lego-figurák és műanyag dínók személyében egyre gyakrabban utaznak játékfigurák különböző országokba, és a világ számos látványossága előtt fotózzák le őket. Most útra kel egy Playmobil-Luther figura is.

Luther Márton (1483–1546) 500 évvel ezelőtt keresztül-kasul utazgatott Németországban, hogy az embereket meggyőzze nézeteiről. A reformátor ma is útra kel, egy 7,5 centiméter nagyságú Playmobil-figuraként. Hogy a németországi Loreley, a kölni Dóm, Jerikó vagy a ghánai Accara lesz-e a célpontja, nem tudni, de egy egészen biztos: mindig Mannheimből indul majd útnak.

Luther egy jelenetben

16_02_luther_wittenberg2007A plasztik emberke megihlette a mannheimi diakónust, Andres Sommert, aki maga is szívesen fényképez. A férfi ugyanis elhatározta, hogy útra fogja bocsátani a reformátort. Ezzel a fotózás egyik mai trendjét követi majd, hiszen az emberek napjainkban nem fényképeztetik vagy fényképezik magukat látnivalók előtt, sokkal inkább figurákat vagy plüssállatokat fotóznak le a nevezetességek előtt. Tehát miért ne rakhatnánk Luthert is egy-egy ilyen jelenetbe?

Oberammergau
Oberammergau

Ezért aztán a férfi létrehozta az „Unterwegs mit Luther“ nevű Facebook csoportot, amelynek már több mint 100 tagja van: „Az evangélikus élet rendkívül színes Németországban és szerte a világon” – vallja Sommer. Luther ma is jelenlévő személy.

A szerzetes Luthernek valószínűleg sejtelme sem volt arról, hogy „téziseinek nyilvánosságra hozatala máig ható lesz”. Luther munkája és „reformátori tevékenyésége még ma is megmozgat és befolyással bír” – mondja meggyőződve a diakónus. „Hol lehet vele szellemiségében talákozni, hol jelent ő számunkra ma is kihívást. Ezt megérné dokumentálni.”

csm_h_epd_00350416_2_ee71cebe92A Facebook-csoportba mindenki feltöltheti saját személyes úti élményeit Luther Mártonnal. Nem szükséges, hogy hűségesek legyünk ahhoz a történelmi tényhez, hogy 500 évvel ezelőtt Luther valóban járt-e azon a helyen. Sokkal fontosabb az, hogy „megmutatkozzék a reformátori szellemiség azon a helyen és azok között az emberek között”, ahol a Luher-figura megfordul.

A képeken egy dolog közös lesz: mindegyiken szerepelnie kell a műanyag figurának. Sommer szeretné, ha az emberek személyes, Luther Mártonhoz kapcsolódó történetüket elmesélnék a képek segítségével, s akár munkahelyükön, üdülés közben vagy szabadidejükben is együtt mutatkoznának az emberkével.

Kincsvadász Luther

16_luther_mannheimer_schloss_text-seiteTöbb mint 400 ezer eladott példányával a Luther Mártont ábrázoló Playmobil-figura egyike a frank vállalat legsikeresebb figuráinak. Az első bábukat piacra dobásuk után 72 órán belül értékesítették. Azóta azonban már ismét kapható a reformátor, akinek 2017-ben ünnepeljük téziskiszögelésének 500. évfordulóját. Sommer szerint Luther jól belefér a zsebbe és útra is indulhat bárhová.

Luther a Foci EB-t is meglátogatta...
Luther a Foci EB-t is meglátogatta…

A mini reformátor azonban más játékokban is részt vesz Németországban. A brandenburgi Hohenselchowba való Lars Fischer például a reformáció jubileumához kapcsolódó geo-chaching játékot hirdetett meg. Ennek lényege, hogy a férfi saját Playmobil-figuráját egy dobozba rejtette és elhelyezte a brandenburgi Uckermarkban, ahonnan Luthernek el kell jutnia abba a 36 városba, ahol a reformátor tevékenykedett. Aki megtalálja a Playmobil-kincset, annak az a feladata, hogy a megadott útvonalon valahol elrejtse, hogy a következő kincskeresők felfedezhessék. A lényeg, hogy 2017-re a reformációi ünnepségekre Luther eljusson Wittenbergbe.

Forrás: luther2017.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Forrás: http://www.evangelikus.hu/uton-lutherrel


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!