Milyen módon kapcsolódott be a Baptista Menedék Szolgálat a menekültek ellátásába?

A Baptista Menedék Szolgálat a Menedék Alapítvánnyal együttműködve vesz részt az ukrán háború elől menekülők segítésében. A kiskunmajsai Menedékvárosban szociális és gyermekjóléti intézményeket működtetünk hajléktalanok és nehézségbe jutott kisgyermekes családok számára. Összesen mintegy 100 fő részére tudunk átmeneti bentlakásos ellátást adni. Lakóépületünkben használaton kívüli lakásokat tettünk alkalmassá menekültek fogadására, számukra megpihenést, tisztálkodási lehetőséget, szükség szerint lelkigondozást, napi háromszori étkezést biztosítva. A felszabadított összkomfortos lakásokban 25 fő egyidejű elhelyezésére nyílt lehetőség, amely jelenleg teljes kihasználtsággal működik. Az első családok március első napjaiban érkeztek, főként asszonyok sok gyermekkel. Ahogyan idővel egyre több mindent tudunk meg róluk, kiderül, hogy különböző háttérből jönnek, traumák és félelmek terhelik őket a bizonytalan jövő miatt. Mindezekben szeretnénk melléjük állni és fogódzót nyújtani.

Milyen személyes történetek tárulnak föl előttetek?

Erzsike nyolc gyermekével Kijevből érkezett, magyarul beszélnek. Férje az építőiparban dolgozott, albérletben laktak, a bombázások elől menekültek rokonaikhoz Beregszászba. Ott úgy döntöttek, hogy a gyermekek biztonsága miatt át kell jönniük Magyarországra.

Gizike két lányával és unokáival Beregszász mellől úgy indult el, hogy nem tudták, hol kapnak majd szállást, segítséget. Férjét és fiát a határnál visszafordították, csak az asszonyok és a gyermekek hagyhatták el Ukrajnát. Férjeikkel napokig nem tudtak beszélni, ötnapos hányattatás után kerültek Kiskunmajsára. Gizike és családja baptista gyülekezet tagjai.

Sándor és családja a második héten érkeztek hozzánk. Ők Munkácsról jöttek. Sándor már Kiskunmajsán lakott és egy élelmiszeripari cégnél dolgozott, családját a háborútól való félelem miatt menekítette Magyarországra. A férfiak a családban kezdettől fogva járnak dolgozni, igyekeznek gondoskodni szeretteikről. Nagyon várják, hogy mihamarább béke legyen országukban, és hazatérhessenek. 

Hogyan hat mindez az intézményre?

Az összefogás erejét helyi közösségeinkben is tapasztaltuk: munkatársak és önkéntesek mellett intézményeink lakói is tevőleges részt vállaltak a lakások berendezésében, adományok összekészítésében, a menekültek fogadásának előkészítésében. Megindító, amint a hajléktalan lakóink azt kérdezgetik, hogyan tudnak segíteni és támogatást adni a menekülők fogadásában.

Milyen támogatást nyújt a környezet a szolgálat számára a segítségnyújtásban?

A menekült családokat munkatársaink mellett helyi önkormányzati együttműködés keretében mentorok segítik, akik részt vesznek a mindennapi szükségleteik felmérésében, ügyintézésben, foglalkozások szervezésében, intézményeink orvosa pedig egészségügyi állapotfelmérést végez. A helyben működő Menedékváros Baptista Gyülekezet tagjai személyes lelkigondozással, beszélgetéssel kapcsolódnak a szolgálatba. Amint egy hozzánk eljutó üzenetben valaki írta: „Van abban valami különleges, hogy az orosz agresszió elől menekülő ukrán családok egy hajdanvolt orosz laktanyában találnak menedékre. Istené legyen ezért is minden dicsőség!”

A kiskunmajsai és jászszentlászlói önkormányzat, a környékbeli baptista gyülekezetek, szervezetek és magánszemélyek segítségével a szükségben levők számára ruházati támogatást, tisztasági felszerelést, tartós élelmiszert, gyermekápolási csomagot és játékot tudunk biztosítani, a lakásokat adományként kapott háztartási gépekkel szereltük fel (hűtőszekrény, mosógép). Köszönjük mindenkinek a segítségét!

Hogyan lehetséges a Menedék Alapítvány támogatása?

Az ellátás megszervezése érdekében köszönettel fogadunk anyagi támogatást, melyből rendkívüli kiadásainkat fedezni tudjuk. Felajánlás és bővebb információ a következő elérhetőségen: tamogatas@menedekszolgalat.hu. A Menedék Alapítvány bankszámlaszáma: 11722003-20022222.

Közleményben kérjük feltüntetni: „ukrajnai menekültek”.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286