Tájékoztató

1768
A kép illusztráció

A Magyarországi Baptista Egyház Országos Tanácsa (OT) 2015. szeptember 1-én ülésezett, és megtárgyalta az elmúlt hetekben a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy (BSZ EJSZ) házi segítségnyújtási intézményeivel kapcsolatos történéseket, a napvilágot látott híreket, a Magyar Államkincstár (MÁK) döntései nyomán létrejött helyzetet. 

A Szeretetszolgálat vezetői, a jogi és gazdasági képviselőivel együtt tájékoztatást adtak a MÁK által az elmúlt hónapokban végzett ellenőrzésekről, a BSZ EJSZ házi segítségnyújtási intézményeinek járó normatív támogatás felfüggesztéséről.

Nagyra becsüljük a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elmúlt 20 évben végzett szerteágazó munkáját, valamint a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy intézményfenntartó tevékenységét, nemzetközi és itthoni karitatív, szociális és oktatási területen végzett szolgálatát. Mindezekről számtalan pozitív híradás jelent meg a különféle médiumokban. Mindezekért eddig is hálásak voltunk Istennek és most is azok vagyunk. Egyszersmind köszönetünket fejezzük e szolgálatban tevékenykedőknek.

A közelmúltban megdöbbenéssel szembesültünk a különböző híradásokban olyan negatív információkkal, amelyek jó hírnevünk lejáratását célozták.

A MÁK döntését – miszerint az egész házi segítségnyújtás, valamint a nappali szociális ellátás teljes finanszírozását felfüggesztette – méltánytalannak tartjuk, mivel több ezer olyan gondozott idős ember került nehéz helyzetbe, akikre együttérzéssel gondolunk. Emellett több száz olyan gondozó jövője vált bizonytalanná, akik elkötelezetten végezték munkájukat.

A BSZ EJSZ belső vizsgálatot kezdett, hogy minden valódi szabálysértésre és mulasztásra fény derüljön. Sőt – egy már feltárt esetben – feljelentést is tett.

A Magyarországi Baptista Egyház vezetősége és az Országos Tanács a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve és őket támogatva, együtt szeretnénk az ügyet képviselni, illetve a megoldást munkálni, hogy a feltárt hibák kijavításra, hiányosságok pótlásra, a szabálytalanságok szankcionálásra kerüljenek. A szükséges lépéseket minden esetben meg fogjuk tenni.

Az Országos Tanács felkéri az egyház Felügyelő Bizottságát, hogy az OT által megbízott szakemberek bevonásával, vizsgálja meg a kialakult helyzetet, és adjon tájékoztatást részére.

A Magyarországi Baptista Egyház elnöksége felvette a kapcsolatot Magyarország Kormánya illetékeseivel, valamint a Magyar Államkincstárral, kérve a BSZ EJSZ ügyének gyors és igazságos kezelését.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!