2022. szeptember 10-én rendezett konferenciát a Pesterzsébeti Női Misszió Generációk tegnap, ma és holnap címmel. A résztvevőket Katonáné Vasadi Leonóra lelkipásztorné köszöntötte, majd a dicsőítőcsoport hangolta a szíveket, gondolatokat Istenre és a témára.

A program délelőtti szakaszában dr. Berszán Lídia, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója, családterapeuta, lelkigondozó tartott érdekfeszítő előadást.

Az előadó bemutatta a generációs jellemzőket és értékeket, amelyek ismerete fontos a másik megértéséhez.

Nem biztos, hogy a generációk ugyanúgy tagolódnak, mint korábban. A nők emancipálódása együtt járt a terhek növekedésével, és a férfiak elbizonytalanodását jelentette sok esetben.

A társadalomban a családközpontúság átalakult gyerekközpontúsággá.

A nemi érés korábbra tevődött, az oktatási idő pedig megnyúlt. Kitolódott a házasságkötés, a gyermekvállalás ideje, a későn gyermeket vállalók közül sokan nem értik a saját gyermeküket a nagy generációs különbség miatt. Jellemző az is, hogy sok olyan első gyermekét váró édesanya van ma a társadalomban, akik nem tartoznak egy generációhoz.

Megváltozott az, hogy az idősebb generáció a tapasztalat, a tudás hordozója. Mára már nem a szülő az elsődleges tanácsadó, irányító forrás egy fiatal számára, ezért jó, ha a gyülekezetben van egy közbeékelődött generáció, akihez fordulhat. Fontos, hogy legyenek kapcsolódási pontok a gyülekezetben, akiket a fiatalok mainak éreznek: akik szeretik az Urat – bár nem tökéletesek (mint ahogyan mi sem) –, de hűségesek, és vannak releváns válaszaik.

Érték és tájékozódási azonosság az, ami egy kategóriába helyezi a generációkat. Például az Y generáció a lehetőségek alapján választ (munkát, lakóhelyet, gyülekezetet), felhígulnak a kapcsolatok. Nehezebb a bibliai értékek vállalása, mint maga a hívő élet.

A Z generációt a gyors információáramlás jellemzi, azok feldolgozása érzelmileg nehezebb. A „lemaradok valamiről” érzés jellemzi őket, a koncentráció hiánya. Leginkább hálózatokban gondolkodnak. Opcionálissá válik a teremtett genderjelleg.

Nem mondják, hogy nem hisznek, inkább „svédasztalos” jelleggel állítják össze a saját, személyes hitüket, életfelfogásukat. Alapértékeik az informáltság, környezettudatosság. Az alfa generációt nevezik globális nemzedéknek is, idős anyák nevelik, azonnali inger-válasz visszajelzést várnak, a személyes kommunikáció csökkenése tapasztalható.

Fontos a hitelesség, az információk ellenőrzése.

Mi, emberek két úton kapcsolódunk egymáshoz: kognitív és érzelmi módon. A legfontosabb az 1Kor 13 alapján a szeretet. Akkor is, ha nem értjük a másikat. Összekötheti a generációkat a nyitottság az egymástól való tanulásra, a közös tevékenységek, hithűség, hitelesség.

Istennek minden generációhoz van üzenete, eszköze, fontos, hogy mi ne minősítsük le azokat a generációkat, akikkel együtt élünk. A változatlan Isten minden generáció minden gyermekét meg tudja ragadni.

A délután folyamán csoportbeszélgetésekre került sor, ahol közösen dolgozták fel a témát a résztvevők.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Cipősdoboz akció