Budapest, 2022. május 30. – Az elmúlt évben, köszönhetően a járványhelyzet okozta korlátozásoknak, hazánkban is tovább növekedett a közösségi médiafelületeken az aktív felhasználók száma. Ráadásul olyan tartalmak is váratlan mértékű népszerűségre tettek szert ezeken a platformokon, amelyek elsősorban a hagyományos csatornákon voltak jellemzőek. Lackfi János istenes versei #Jóéjtpuszi elnevezéssel online bejegyzésekként indultak, a váratlan közönségsikernek köszönhetően azonban mára a verses posztokból végül nyomtatott könyv is született. A sikerkönyv immár második kötetének megjelenése kapcsán június 1-én, szerdán este Lackfi János tart pünkösdi könyvbemutatót a Párbeszéd Házában.

A 2021-es adatok szerint 2-3%-kal tovább növekedett a magyar Facebook-felhasználók száma az elmúlt évhez viszonyítva: jelenleg 7,13 millió fő, a teljes népesség 74,4%-a aktív a közösségi médiában. Ráadásul a pandémia alatt még nagyobb teret nyert a platform közösséget teremtő funkciója, hiszen az emberek nagyrészt ezeken keresztül tartották a kapcsolatot egymással. Az 50 év feletti generáció is aktívabbá vált az online térben: többen közülük a lezárások kezdetén jelentek meg a közösségi oldalakon. Ennek köszönhetően olyan tartalmak is komoly létszámú közönség elé kerülhettek, amelyek adott esetben csak nyomtatásban jóval kevesebb irodalomkedvelőt érhettek volna el. Ráadásul egy kortárs költővel való valós idejű interakció még inkább vonzóvá és egyedivé tette ezt a formát.

Öt évvel ezelőtt a Jóisten gondolt egy merészet, és jóval följebb tekerte a potmétereket kettőnk kapcsolatában. Elképesztően széles hangtartományokban kezdtem hallani az üzeneteit. Rájöttem, hogy mindennap újra akarja kezdeni velem az életet, meg akar szabadítani, sokszor át akar ölelni, új és új dolgokat szeretne a szívembe írni. Ebből a közös kalandozásból csordulnak túl a napi #jóéjtpuszik” – mondta el Lackfi János költő, író, műfordító a könyvbemutató kapcsán.

A leginkább szemlélődő imádság közben született, modern, mai hangvételű istenes versek – amelyeket ráadásul sok nem hívő olvasó is követ – kimagasló sikerét jelzi, hogy egy-egy bejegyzés 15-20 ezer embert is elér, de vannak 100 ezer elérés fölötti írások is. Az azóta a Harmat Kiadó gondozásában nyomtatásban is megjelent első kötetnyi válogatás pedig egy év leforgása alatt több mint 11 ezer példányban kelt el.

Egyfelől úgy érzem: Isten szíveket nyitogat, szomjúságot ad a jóra. Másfelől az irodalomnak is van egyfajta sodrása a neten, rászoktak az emberek a napi szellemi táplálékra. És talán az is számít, hogy én harcba dobok olyan radikálisabb irodalmi eszközöket is, amelyeket a lelkiségi írók nem annyira szoktak használni – szürreális képeket, a mai valóság bulvárelemeit, abszurd humort, szlenget, merész filmes vágásokat, hangeffekteket, élőbeszédszerű lüktetést. Valahogy muszáj érzékeltetni, milyen vulkanikusan, ellenállhatatlanul, őrülten szeret az Isten, nem csak amolyan hittankönyvi egykedvűséggel” – tette hozzá Lackfi János.

Mint hangsúlyozta: az irodalom mindig párbeszéd az emberekkel, amelynek ma egy költő számára fontos terepe lehet a cybertér is – egy odafigyeléssel, napi szinten gondozott felületen, ahol jó időzni, megosztani az élettapasztalatokat, a nehéz helyzetekben tartani a lelket az emberekben. És az, hogy az itt megjelent írásokból az olvasók „nyomására” most már kétkötetnyi válogatás könyv formájában is megjelenhetett, külön öröm, hiszen így az azokban rejlő bátorító üzenet még többekhez eljuthat.

Pünkösdkör az apostolok a Szentlélek által erőt és bátorságot kapva megkezdték a misszió betöltését, és hirdették a világban a Krisztus feltámadásáról szóló reményteli örömüzenetet. A mi célunk is az, hogy a jó hírt, az evangéliumot a lehető legtöbb csatornán és formában segítsük eljuttatni az olvasókhoz, aminek ez a két megjelent kötet és az online felületeinken megosztott versek is fontos eszközei” – mondta el a pünkösdi könyvbemutatóra készülve dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint tájékoztatott: június 1-én, szerdán, 18 órától várják az érdeklődőket a Párbeszéd Házában, ahol dedikálásra is lehetőség lesz. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs jelentkezéseket itt várják a szervezők: https://forms.gle/xFqvcK18fgFEsQoA8


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!