Személyiségfejlesztő csoportdinamikai tréning hívő lelkülettel

3248

Életünk folyamán különböző csoportokba kerülünk, ahol meg kell találnunk a helyünket és a szerepünket egyaránt. Ezek hatékonyságát pedig a csoportok működésébe fektetett munkával tudjuk előmozdítani.

Csoportban élünk a családunkban, az óvodában, az iskoláinkban, a párkapcsolatunkban, a munkahelyünkön vagy a gyülekezetünkben is. Istent kérjük, hogy mutassa meg nekünk a csoportokat, amelyekben látni szeretne minket, és ő ezt meg is teszi nekünk. Gyakran embereket küld, hogy rajtuk keresztül fejlődhessünk és alkalmassá váljunk annak a szerepnek a betöltésére, amelyre ő küldött minket. A csoportokban olyan személyes kapcsolatban lehetünk egymással, amely lehetővé teszi számunkra, hogy önmagunkról, illetve társas kapcsolataink működéséről ismereteket szerezzünk.

Ezeknek a tapasztalatoknak a megszerzése életünk végéig tart, amiben a saját viselkedésünk tudatos megfigyelése és a másokra gyakorolt hatásunk megtapasztalása elmélyült, őszinte és igaz kapcsolatok kiépítését teszi lehetővé. Olyan hidakat építhetünk egymás között, amelyeken Jézus átjárhat és összeköthet minket egymással. Ebben a hídépítésben lehet mélyreható segítség a csoportdinamikai tréning.

Hogyan képviselem Jézust, és miként mozgok a világban hívő emberként? Hogyan hat a személyiségem és a viselkedésem más emberek érzéseire, illetve hogyan hatnak rám más emberek megnyilvánulásai a közös interakcióinkban? Megállom a helyem világi közösségekben is? Megfelelek a világ velem szemben támasztott elvárásainak? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, amikor lehetőségem nyílt arra, hogy részt vegyek az In Dynamics Consulting ötnapos érzelmi és társas intelligenciát fejlesztő csoportdinamikai tréningjén. Régi feltételezésem, hogy nem lehet nagyobb utazás annál, mint amikor egy embert vagy embereket ismerünk meg, fedezünk fel. A feltevésem beigazolódott az ötnapos tréningen, amelyet Snír Péter, a Kurt Lewin nevéhez köthető módszer magyarországi meghonosítója, és Wiesner Edina trénerek vezettek. Helyszín az érdi Ciszterci Regina Mundi Apátság volt. A tanulás saját élményű tapasztalati úton folyt, amely a legerősebb hatást képes kiváltani a tudás elmélyítésében. A munkamódszer fő jellemzői az itt és most történtekkel való foglalkozás, a visszajelzés egymás viselkedésére az „itt és mostban”, valamint az, hogy a tréning tematikáját és történéseit mi, résztvevők határoztuk meg. Mivel a trénerek nem mondták meg, hogy mit kell csinálni, magunkra voltunk hagyva, nekünk kellett kitalálnunk, hogy hogyan töltjük el az időnket. Ez a bizonytalan kezdetleges helyzet és a sok ismeretlen, „szerep” nélküli résztvevő kezdetben bénulttá és tehetetlenné tett. Hirtelen rám törtek a régi félelmeim. Mi lesz, ha nem felelek meg az elvárásoknak? Hogyan leszek szerethető, ha megszégyenülök, mert nem bizonyulok elég erősnek? Előjöttek a régi viselkedési formáim (ítélkezés, számonkérés, tanácsolás), amelyekről azt hittem, hogy már nem is léteznek bennem. A cél viszont az volt, hogy új magatartásmintákat próbáljak ki. Előfordult az is, hogy a félelmeim miatt a túlélésért küzdöttem, de Isten a küzdelmeimben a trénerem és a csoportom tagjain keresztül és az ő visszajelzéseik által rámutatott arra, hogy a félelmeim alaptalanok. Amint felismertem és kimondtam a félelmeimet, megszabadultam tőlük, és hirtelen egyszerűvé és tisztává vált minden helyzet, amelybe belekerültem, és a személyiségemet alkotó elemek sokasága ugrott a helyére bennem. Az új magatartásforma, amelyet gyakorolni kezdtem, az lett, hogy az aktuális jelenlétemre figyelve kifejezzem az érzelmeimet és a gondolataimat. A további létezésem kulcsa pedig az egyszerűségre való törekvés lett. „Lásd, csak ezt találtam: Isten az embert igaznak teremtette, de sokféle mesterkedésbe ártja magát.” (Prédikátor 7,29 – SZIT)

Felszabadító és boldogító érzés volt az a sok örömteli élmény, amelyet azáltal szereztem, hogy megfigyeltem, megneveztem, kifejeztem és mások számára is érthetővé tettem az aktuális érzéseimet. Az pedig, hogy megtanultam kifejezni az érzéseimet arra vonatkozóan, hogy a társas környezetemben élők viselkedése hogyan hat rám, érzelmileg stabilabbá tett. Másrészt az is fontos lett számomra, hogy visszajelzéseket kérjek a viselkedésem mások érzelmeire gyakorolt hatásairól. Új tudásommal tiszta, félreértésektől mentes társas helyzeteket teremthetek az életemben, kiegyensúlyozottságot és békességet tapasztalok az összes csoportban való létezésemben, amelyekben élek. Szeretettel bátorítok mindenkit, aki fejlődni szeretne önismeretében és társas kapcsolataiban, hogy vegyen részt és próbálja ki magát az In Dynamics Consulting ötnapos tréningjén.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286