Szaúd-Arábia: kizárólag mecsetek épülhetnek

1378

A szaúdi igazságügy-miniszter, Mohamed el-Eissi kijelentette: országa nem engedélyezi nem muzulmán istentiszteleti helyek létesítését.

A miniszter nyilatkozata, amely a héten európai parlamenti képviselőkkel és a Külkapcsolatok Bizottságának tagjaival tartott találkozó során hangzott el, megerősíti a szaúdi kormány szándékát, hogy tiltja nem muzulmán istentiszteleti helyek létesítését, sőt a nem muzulmán vallási szertartásokon való részvételt is.

Más Öböl-menti országokban nincs ilyen törvény, Szaúd-Arábiát azonban régóta bírálják a vallásszabadság korlátozása miatt. Noha a szaúdi királynak több, vallásközi dialógusra irányuló kezdeményezése is volt, a templomépítési tilalom annak ellenére fennáll, hogy az országban több millió keresztény él.Abdel Aziz al-Sheikh szaúdi főmufti nemrégiben fetvában (határozatban) követelte minden templom lerombolását az Arab-félszigeten. A döntést német, orosz és osztrák püspökök erősen bírálták, ami egyházi személyiségek részéről meglehetősen szokatlan megnyilvánulás muzulmánokkal szemben – írja a Christian Post.

Magyar Kurír