A segélyezés aktuális kérdései

1412

A Baptista Szeretetszolgálat Európa vezető hitalapú – keresztény – segélyszervezeteit látta vendégül október 4-én és 5-én (kedden és szerdán) a Pest megyei Inárcson, a Bodrogi Kúria Wellness Hotelben megrendezett nemzetközi konferencián, az EU-CORD elnevezésű szervezet vándor közgyűlésén.

A brüsszeli székhelyű EU-CORD ernyőszervezet tizenegy ország huszonkét hitalapú segélyszervezetét tömöríti. Az eseményen olyan nem kormányzati szervezetek csúcsvezetői vesznek részt, mint amilyen például a brit Tearfund, a holland ZOA és Dorcas, vagy a svájci Medair. A vándor közgyűlés előadói között volt az első napon dr. Martonyi János professzor, egyetemi tanár, volt külügyminiszter és Szenczy Sándor, az idén 20 esztendős Baptista Szeretetszolgálat alapítója, elnöke is. A közgyűlés résztvevői a világ számos súlyos válságövezetének helyzetét elemezve és humanitárius kihívásait érintve aktuális segélyezési kérdésekről beszéltek és ezzel kapcsolatos problémákra igyekeztek együtt válaszokat találni.

Az EU-CORD tagszervezetei: Tearfund Belgium (Belgium); Mission East (Dánia); SEL (Franciaország); Tearfund Ireland (Írország); Dorcas, Help a Child, Light for the World, Tear NL, Woord en Daan, ZOA (Hollandia); Stromme (Norvégia); Alianza Solidaria (Spanyolország); Medair (Svájc), Erikshjalpen, International Aid Service, Lakarmissionen, PMU (Svédország); Cord, The Leprosy Mission, Tearfund, MAF (Egyesült Királyság); Baptista Szeretetszolgálat (Magyarország). Az ernyőszervezet stratégiai célkitűzései a 2014-től 2018-ig terjedő időszakra: 1. A helyes gyakorlatok, tapasztalatok megosztása. 2. Emberi, financiális és kapcsolati források mozgósítása. 3. A szociális, gazdasági és környezeti igazságosság láthatóvá tétele.