Salyámosy Éva: Ülke, Bülke és Fütyülke, a három testvér…

1517

Ez a 15. könyvem és a sokadik mesekönyvem. Minden mesémről örömmel és megtisztelve állítom, hogy az Úr diktálta és ő adta a szívembe, így lettek az én meséim tisztán keresztény, érdekes, lelket gyógyító és izgalmas gyermekmesék és gyermekregények, tele izgalmas fordulatokkal és áldásokkal.

Sok-sok gyermekszívet vigasztaltak már meg ezek a könyvek: hogyan dolgozzuk fel, ha elvesztünk valakit éppen egy csonka családban vagy haláleset kapcsán. Hogyan is érthető az, hogy az ember szívében sok kis szoba van, mindenkinek külön-külön. Mit tehetünk, ha csúfolnak, és vajon milyen az, aki ezt teszi. Érdemes-e tanulni, vagy sem? Hogyan találja meg Jézus szeretete azt a kicsit, aki még soha nem hallott róla…

Boldogító tudat a számomra, hogy mennyei Édesatyánk ilyen áldott dolgokra használ engem ebben a kemény világban, ahol a varázslás, a sárkányok imádata, a durvaság, a leuralás törekszik elfoglalni a kicsinyek szívét… a hasonlókkal együtt, sőt már mesekönyvben is láttam a Meleg Hercegek házasságát. Védeni és óvni kell a ránk bízott drága kicsi lelkeket, mert ez a gyalázat ömlik a tv-ből, a könyvekből, a játékokból és az egymás közötti kapcsolatokban is.

A keresztény tartalmú könyvek pedig nem unalmasak és nem áll meg rajtuk a por! Hogyan is gondolhatjuk ezt arról, ami egyenesen az Úrtól érkezik! Sőt igenis komolyan munkálkodik, amit a visszajelzésekből is tudok! Amire a gyerek azt mondja, hogy „Nem volt semmi!”, amit mélyen a szívébe zár, és nem beszél róla semmi kincsért, amiről még ő maga se tudja, hogy mi az és miért fáj… – mindezeket Isten meséje gyógyítja!

Már több mint két éve egyszer csak ott volt a szívemben ez a cím: Ülke, Bülke és Fütyülke, a három testvér… de nem tudtam vele mit kezdeni, bár tudtam, hogy majd mese lesz. Nyáron már egyértelművé vált, ez következik! Semmit se értettem! Már minden mesém megvolt, csak ez nem! Hosszan gondolkodtam és kértem az Úr segítségét, de semmi. Aztán arra jutottam, hogy az Ülke egy lusta testvér, aki mindig csak ül. A Fütyülke egy felelőtlen, mert mindenre fütyül, de ki az a Bülke? Végső kétségbeesésemben feltettem a baptista nők, a református nők oldalára, gyülekezethez és máshová is: anyukák, nagymamák, S. O. S., de semmi! Végül egy kedves nőtestvért hívtam fel Baján, Etelkát: Szerinted? Hangosan forgatta a szót a szívében, és egyszer csak felkiáltottam az ő gondolatai összegzéseként: Ülke, Ülke, Bibliához ül le… – mert így csúfolták őt. De a mese még sehol se volt. Panaszkodtam az Úrnak: Most mi legyen? Nagyon szorít már az idő! Minden mesét leírtam már, csak ezt nem! Segítség! De mintha csak egy szelíd mosoly szállt volna le a mennyből, ismét ott volt a szívemben: „Hányszor mondtam már, hogy ülj le, és diktálok.” S így is lett. Az volt a vágyam, hogy csodás dolgok legyenek benne, de semmi varázslat, mert az Isten gyűlöli. Megkaptam! Az volt a vágyam, hogy a bibliaolvasó gyermek bölcsessége példa legyen. Megkaptam! Az volt a vágyam, hogy humor és Isten dicsősége legyen benne. Megkaptam! Vidáman tanítani is szerettem volna, mint mindig… Megkaptam!

Most továbbadom nagy szeretettel. Nagy kérdésekre édes válaszok: Tud-e világgá menni a szobarend? Elcsellenghet-e egy nem szeretett mosoly? Biztos, hogy minden a másik hibája? Tud-e mesélni egy lábtörlő? Miért van kereszt minden csacsi hátán? Lehet-e okosabb egy gyerek, mint egy felnőtt? Hány napig tartson a gyereknap? Csodaország királya milyen menyasszonyt keres? Be lehet-e látni a mennybe? Ülke, Bülke és Fütyülke, vajon miről kapta nevét a három testvér, és jól van-e ez így? Izgalmak… érdekességek… és szeretett mesék… Aki többet szeretne tudni mindezekről, írjon: evakonyvek@gmail.com vagy hívjon baptifonon: 20/775-94-73. Mindenkinek mindig mindenhová eljuthatnak a könyvek, mert az Úr hívott el erre a szolgálatra, és mert ő így akarja!

Hogy írok-e még mesekönyvet? Nem tudom… De azt igen, hogy amiket eddig az Úrtól kaptam, azok mind értékesek és igen hasznosak a kis lelkeknek. Sok szeretettel kívánok áldott karácsonyi ünnepeket nemcsak a felnőtteknek, de minden kedves gyermek olvasómnak és leendő olvasóimnak is. Adja meg az Úr, hogy amilyen sokat fordítunk a testre, a lélek is kapja meg, amire szüksége van.