Reformáció 500 Filmnapok


2017. február 9-12.

1334

2017. február 9. és 12. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül megrendezésre a Reformáció 500 Filmnapok, amely a Reformáció Emlékbizottság és a filmszínház közös szervezésében valósul meg. A műsorra tűzött filmek − melyek közül több először látható Magyarországon − az 500 éve útjára indult reformációra és annak mai napig tartó hatásaira hívják fel a figyelmet a mozgókép segítségével.

Milyen események rázták meg a 16. századi keresztény Európát? Mi történt 1517 októberében Wittenbergben, és mi történt ennek hatására az elkövetkező években a környező országokban? Ki és milyen személyiség volt Luther Márton, John Knox, Szervét Mihály, valamint Kálvin János, s hogyan emlékszik rájuk az utókor? A filmnapok rendezvénysorozata ezekre a kérdésekre szeretne választ adni egy nívós filmművészeti program keretében, amelyen játékfilmeket és dokumentumfilmeket is láthatunk a reformációról.

A régmúlt a jelen számára csak közvetítéssel, könyvek, filmek, műalkotások és az ezekben megjelenített történetek révén hozzáférhető; történelemképünket, múlttal való kapcsolatunkat ezek az elbeszélések alakítják. Azóta, hogy a 19. század végén megjelent a mozgókép, a film médiuma lett kulturális emlékezetünk kitüntetett hordozója. A Reformáció 500 Filmnapok szervezői a jeles évforduló kapcsán azt vizsgálják, hogyan ábrázolják a filmek a reformáció eseményeit s szereplőit, hogyan jelenik meg a protestantizmus életszemlélete és etikája a mozivásznon, valamint hogy melyek voltak a reformáció mint hitélet- és társadalombeli szemléletváltás legfontosabb újításai.

A négynapos rendezvény filmválogatása a filmtörténeti ritkaságoktól a népszerű sztárokat felvonultató produkciókon át a szituációs dokumentumfilmekig terjed. A vetítések egy részéhez vendégek is érkeznek: alkotók, teológusok, filmes szakemberek és közéleti szereplők szólalnak meg a filmek előtt s után. A gyerekeket, a családokat Levente Péter műsorával, Luther-társasjátékkal és animációs vetítéssel várják. A programokra regisztrációs jegy váltható a filmszínház pénztárában és weboldalán, ára egységesen jelképesen 500 forint.

További információk az Uránia weboldalán: 
http://www.urania-nf.hu/esemenyek/800.