Páratlanság újraértelmezve

3038

Az írónő gondolatai elsősorban a fiatal korosztály azon egyedülálló hölgy tagjainak nyújtanak segítséget, akik szeretnének társat találni.

Kérdés, hogyan élik meg a páratlanság – remélhetőleg – átmeneti időszakát. A mű olyan új dimenziókat nyit, amelyek fényében az egyedülállóság állapotához való viszony pozitív irányba változhat. Felhívja a figyelmet Isten jelenlétére ebben a magányos állapotban is, melynek során az Úr örökké tartó, a jellemet formáló munkája nyilvánul meg. Arra buzdít, hogy a külvilág elvárásaival szemben ebben a helyzetben is egyedül Isten akaratára figyeljen és Isten szeretetében bízzon az ember. Carolyn Leutwiller szerint a páratlanság állapota ugyanolyan megpróbáltatás a hívő nő életében, mint bármely más jellegű próbatétel.

A vele való megküzdésben a lélek tisztul, a büszkeség elkopik, és az alázat lesz úrrá a női lelken, amely egyre mélyebb kapcsolatba kerül Jézussal. A páratlanság időszaka a nő életében – Isten ígéretének függvényében – egy átmeneti állapot.

De mi Isten ígérete? Isten azt mondta: „Nem jó az embernek egyedül lenni, szerzek néki segítőtársat, hozzá illőt.” (1Móz 2,18)

Ez az ígéret rejti azt a reménységet, amelynek tudatában a kitartás ereje meghatványozódhat. A párra várás állapotát a szerző „várószobának” nevezi. Ha erre a várószobára az egyedülálló „várakozó” úgy tekint, mint életének Istentől való velejárójára, akkor képessé válik a türelemre, elfogadja a helyzetét, és alkalmazkodik hozzá. Kihasználja a „szabadságát” arra, hogy elmélyüljön az Úr igéjében, hogy imaéletét fejlessze, és hogy Istent szolgálja különféle módokon.

Fokozatosan mások érdekeit helyezi előtérbe szemben a sajátjaival. Nem a vágyaira koncentrál, hanem Isten megismerésére és a vele való kapcsolatának mélyítésére fordítja figyelmét és erőit. Megnyugvása lesz abban, hogy Isten akarata és terve tökéletes.

Reménye megnő, hogy Isten országának keresésével életének más részletei is kiegészülnek a hiányzó darabokkal. Hiszi, hogy előbb-utóbb Isten ígérete alapján az életének „kirakósjátékába” a „férj” elem is belekerül. (Budapest: Harmat, 2016)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!