A Palesztin Egyházügyek Legfelsőbb Elnöki Bizottságának meghívására a Szentföldre látogatott május 15–18. között a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöksége. A delegációt Kondor Péter evangélikus püspök vezette. A küldöttség tagja volt még Gér András református zsinati tanácsos, Papp János baptista egyházelnök, Khaled A. László metodista szuperintendens, Magyar Marius román ortodox esperes és Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár is.

MEÖT látogatás Palesztinában 2023 május - Fotó: Facebook/MEÖT
Magyar Marius román ortodox esperes; Papp János baptista egyházelnök; Gér András református zsinati tanácsos; Kondor Péter evangélikus püspök; Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára; Khaled A. László metodista szuperintendens; és Raed Hanania, a Palesztin Egyházügyek Legfelsőbb Elnöki Bizottságának munkatársa (Fotó: Facebook / MEÖT)

A küldöttség megbeszélést folytatott Vendectos görög ortodox metropolitával, aki elmondta, milyen felelősség hárul a betlehemi Születés templomát gondozó három felekezetre: az övékre, a katolikus és az örmény egyházra.

A MEÖT-delegáció tagjai találkoztak Hanna Hananiával, Betlehem város keresztény polgármesterével is, aki elmondta, hogy bár Palesztina lakosságának csak egy százaléka keresztény, egy elnöki döntés alapján tíz település polgármesterének és helyettesének kereszténynek kell lennie. Betlehem is ezek közé a városok közé tartozik. A városban egyébként a küldöttség meglátogatta az evangélikus fenntartású Dar Al-Kalima Egyetemet, ahol Mitri Raheb rektor megosztotta velük nehézségeiket és örömeiket, amelyekkel az egyetem az elmúlt időszakban szembenézett. A rektor megemlítette, hogy nyitottak testvéregyetemi kapcsolatok létesítésére magyarországi egyházi egyetemekkel. A magyar delegációt fogadta Mohammed Ishtayyeh palesztin miniszterelnök is. A kormányfő kifejtette, hogy nehéz a helyzetük az izraeli hatóságok állandó ellenőrzése miatt. A küldöttséget vezető Kondor Péter püspök elmondta, hogy hidakat építeni érkeztek, és szeretnék, ha a hagyományosan jó magyar–palesztin kapcsolat ismét megerősödne. A püspök Kölcsey Ferenc-emlékérmet adott át a miniszterelnöknek annak alkalmából, hogy idén ünnepeljük a magyar himnusz 200 éves évfordulóját.

MEÖT látogatás Palesztinában 2023 május - Fotó: Facebook/MEÖT
A delegáció tagjai és a palesztin miniszterelnök (Fotó: Facebook / MEÖT)

Hivatalos megbeszélést folytatott a magyar delegáció Munib Younan nyugalmazott evangélikus püspökkel, a Lutheránus Világszövetség korábbi elnökével, és Mor Anthimos Jack Yakoub frissen kinevezett szír ortodox érsekkel, William Shomali római katolikus püspökkel és Ibrahim Faltas ferences szerzetessel, a Szentföldi Ferences Kusztódia helyettesével, valamint Mar Afram szír katolikus érsekkel. A Kondor Péter vezette küldöttséget fogadta III. Theophilosz jeruzsálemi görög ortodox pátriárka is, aki szerint Magyarország azon kevés európai államok egyike, ahol a kereszténység értékeire figyel a kormányzat.

Éppen a delegáció ottjártakor volt a nakba nevű palesztin gyásznap, vagyis Izrael állam létrejöttének évfordulója, amiről azért emlékeznek meg minden évben, mert a palesztinok ekkor veszítették el hazájukat, és kényszerültek sokan a menekültlétbe.

Összesen körülbelül ötvenezer keresztény él Palesztinában, de kis számuk ellenére a palesztin önkormányzat többletjogokat biztosít nekik, így például a húsz miniszterből négy, a palesztin nagykövetek közül pedig közel harminc keresztény. A viszonylag kis számú kereszténység az arányaihoz képest sokszoros társadalmi jelenléttel bír, az iskolahálózat körülbelül negyven százaléka, de a szociális és egészségügyi ellátórendszer jelentős hányada is keresztény fenntartásban működik.

Az M1-en készült beszélgetés itt visszanézhető:
https://hirado.hu/kulfold/video/2023/05/21/hivatalos-latogatast-tett-palesztinaban-a-magyarorszagi-egyhazak-okumenikus-tanacsanak-elnoksege


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!