A baptista közösség jelentős kapacitású szociális intézményhálózattal rendelkezik hosszú ideje. A koronavírus által hozott fertőzési kockázatnak a szociális intézmények fokozottan ki vannak téve. Védeni kell az intézményekben élő kiszolgáltatott embereket. Az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő segítő szervezetek jelen időszakban és főleg a közeli jövőben példátlan ellátási problémák elé néznek, kevés lesz a segítő munkáskéz.

Isten új szolgálati területeket nyit a hívő ember számára a segítő munka területén. Várhatóan több szolgáltatási területre kellenek önkéntes munkások. A szükséges munkák között vannak, amelyeket rövid idő alatt lehet elvégezni, csak egyedi esetekben, bármiféle kockázat vagy szakmai tudásbeli igény nélkül. Lesznek olyan területek, például zárt intézményekben, ahol csak hosszabb távon érdemes dolgozni, fertőzéskockázatos területen és szakmai igényességgel, kisebb képzéssel vagy begyakorlással.

Most Budapesten a Baptista Integrációs Központ keres önkéntes munkásokat egymástól jelentősen eltérő tevékenységekre. Így bárki könnyen találhat magának való munkát. A tevékenységek nagy része semmilyen kiemelkedő fertőzésveszélyt nem jelent az önkéntes számára (pl. adminisztrációs tevékenység).

Az átmeneti szállásokon biztosítani kell a lehető legnagyobb fokú ellátást a jelenleg már érvényben lévő kijárási tilalom esetén is vagy ha megbetegedést tapasztalunk, netán karanténba vonnak dolgozókat, esetleg intézményeket. Sok, lehetőleg nem idős (vagyis a vírus által kevéssé veszélyeztetett) önkéntesre lenne szükség a telephelyeken (Csepel, Soroksár, Pesterzsébet, Újbuda biztosan, és nem kizárt, hogy a XV. kerületben is).

Tevékenységek:

  • bevásárlás, kenyérkenés, teafőzés és az ehhez kapcsolódó tevékenységek, ételosztás
  • ruha- és egyéb textilmosás
  • adminisztráció, szervezés (önkéntesek munkáját; anyagok, eszközök beszerzését; stb.)
  • lelkigondozás, beszélgetés
  • anyagmozgatás, szállítás, fuvarozás (nem terheket, csak az élelmiszereket, tisztítószereket stb. boltból, raktárból a telephelyekre az intézmény autóival)
  • fertőtlenítés, takarítás stb.
  • ha valaki bírja, éjszakai vagy nappali ügyelet (természetesen nem egyedül).

Az egyes tevékenységek vállalhatók esetileg is, akár pár órában, de rendszeresen is a munka jellegétől is függően.

Nagyon fontos! 

A szociális segítő munka szakma, melynek motivációs alapja a jó akarat. A segítő szándéknak be kell illeszkednie egy szakmai közösségbe, szervezetbe, melynek működését tiszteletben kell tartania az önkéntesnek.

Az önkéntesnek el kell fogadnia, hogy

  • nem végezhet egyes tevékenységeket,
  • munkahelyi vezető kéréseit szükséges teljesítenie, akkor segít,
  • adminisztrációs és vírusvédelmi, munkabiztonsági kötelezettségei vannak.

A hajléktalanellátás „békeidőben” is fertőzésveszélyeket hordoz magában.

Ha önkéntes szolgálatot szeretne végezni, küldjön e-mailben levelet a ghyczy.gellert@orszik.hu és másolatban a serafin@baptist.hu címre. A levélben írja meg nevét, életkorát (elég, hogy hányadik x), mely tevékenység/ek/ben vállal szolgálatot (esetleg melyik helyszínen), milyen időhatárok között, milyen szakmai képesítéssel, gyakorlattal rendelkezik, telefonszámát. Ezt követően az intézmény munkatársai felveszik önnel a kapcsolatot a részletek megbeszélésére. 

Budapest, 2020. március


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!