Önkénteskonferenciát szervezett a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ április 25-én a Baptista Teológiai Akadémia épületében.

Megnyitó beszédében Serafin József módszertani vezető bemutatta a Magyarországi Baptista Egyház szociális területen végzett munkáját, beszélt az önkéntesek bevonásáról is a szociális intézmények tevékenységébe: „Lássunk sok jó ügyet, mert egymást erősítjük!”

A Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről Mohay Gergely főosztályvezető köszöntőjét személyes élményeivel kezdte, majd így folytatta: „Az önkéntesség lényege a szolgálat, nemcsak testi és fizikai, hanem lelki segítséget nyújtani azoknak, akik arra rászorulnak”, mondta, majd arról beszélt, hogy a keresztény gondolkodásban az önkéntesség, az önmagunkról való megfeledkezés mindig fontos szerepet játszott. „Minél nagyobb a szeretet, annál nagyobb az önfeláldozás is”, emlékeztetett, hozzátéve, hogy amit ma teszünk, hatással van a jövő társadalmára. Rámutatott, hogy a válságok korát éljük, hiszen túl vagyunk a koronavírus okozta krízisen, miközben a háború vége még távolinak látszik: mindezek nagy hatással voltak és vannak az önkéntes tevékenységekre, ezek a körülmények pedig a civil szervezeteket is nagyobb kreativitásra késztették. Szerinte nem elég pusztán az akarat, hiszen a szervezeti keret, valamint a végrehajtáshoz szükséges erő is nélkülözhetetlen.

Durkó István, a Magyarországi Baptista Egyház missziói igazgatója kijelentette: az önkéntesség felbecsülhetetlen érték, sok-sok ezer ember munkáját jelenti. „Isten nagyon szereti és megbecsüli az önkénteseket”, utalt a Biblia útmutatásaira, amelyek arra bátorítanak, hogy hozzunk áldozatot másokért.

A konferencián volt interaktív játék, egyebek mellett előadás hangzott el az önkéntesprogramok beindításáról, az önkéntesség látható és láthatatlan költségeiről, nemzetközi és hazai felmérések eredményeiről, többek között bemutatták a Szívpárna-projektet, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt, valamint a Magyar Vöröskereszt önkéntes és menekültügyi programját az önkéntesség viszonylatában.

A napot a karitatív tevékenységéről is ismert Csuja Imre színművész megható, felejthetetlen előadása, teadélután és kötetlen beszélgetés zárta.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!