Ökumenikus világimanap, március 1. – Szlovénia

1042

Miért éppen Szlovénia? Mert Isten szeretete minden emberre vonatkozik.
Szlovénia Európa legfiatalabb és egyik legkisebb országa. Határos Magyarországgal is, lakosai között magyarok is élnek kisebbségben. A szlovén keresztények 2000-ben csatlakoztak a világimanapi programok megszervezéséhez, s nem sokkal ezt követően máris megpályázták a világimanapi rendezés jogát, amit el is nyertek 2019-re vonatkozóan.

„Jöjjetek, mert már minden készen van!”

Ezt az Úr Jézustól származó kijelentést választotta a világimanap témájául az ökumenikus (katolikus, evangélikus, pünkösdi) szlovén női bizottság „A nagy vacsora” jól ismert példázata (Lukács 14:15-24) alapján. Isten meghívása a világon élő minden embernek szól. Aki már elfogadta ezt a meghívást, vagyis Isten útját választotta az Isten nélküli gondolkodás és életmód helyett, az megbízást is kapott Istentől az evangélium (örömhír) továbbadására.

A szlovén keresztények úgy látják, hogy a társadalmi problémáik megoldásának, enyhítésének egyik legjobb módja az, ha minél többen Isten útját választják a saját elképzeléseik helyett. Az általuk megismertetett problémák nagy része egybecseng a mi magyarországi problémáinkkal is: nagy mértékű alkoholizmus, a gyermekek nagy részének biztonságos családi háttér nélküli felnövekedése, a külföldre távozott vendégmunkások, illetve az itthon maradt családtagok problémaköre, a cigányság integrációja, felemelkedése.

Csatlakozva a világ 170 országában szervezett imalánchoz Szadán március 3-án, vasárnap délután tettünk eleget a szlovéniai kérésnek. A baptista imaházban jöttünk össze szadai és környékbeli baptista, református és katolikus résztvevők. Az igét Sándor Levente református lelkipásztor hirdette.
(Az alkalom végén megkóstoltunk egy szlovén népi ételt is, melynek receptjét közöljük.)

Jövő márciusig célzottan imádkozunk a Szlovéniában élő lakosságért, az általuk megadott témákért. Természetesen nézzünk körül hazánkban is, különösen a saját közvetlen környezetünkben! Imádkozzunk és tegyünk magyar népünkért, annak testi, lelki, szellemi egészségéért!

A világimanappal és Szlovéniával kapcsolatban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) honlapján, valamint a vilagimanap.hu honlapon és Facebook-oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Megjelent a 2111 Szada önkormányzati havilap 2019. márciusi számában)

Kukoricamálé, azaz kukoricadara-lepény

(szlovén étel)

Hozzávalók:
– 25 dkg kukoricaliszt
– 2 kanál zsír(adék)
– 0,5 liter aludttej (joghurt)
– só

Elkészítés: Az aludttejbe belekeverjük a kukoricalisztet, zsírt és a sót. A masszának sűrűbbnek kell lennie, mint a palacsintatésztának. A tepsit jól kizsírozzuk, 1 cm vékonyan beleöntjük a masszát, és megsütjük. Melegen tálaljuk. (Kisebb mennyiséget megsüthetünk serpenyőben is, fedő alatt. Készíthetünk hajdinamálét is ugyanezzel a recepttel, hajdinaliszttel.)


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!