A Bartimeus Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg a már szokásosnak mondható táborát vakok, gyengénlátók és családtagjaik számára. Immáron második alkalommal a Balatonföldvári Bethesda Üdülő volt táborunk helyszíne. A tábort 2021. július 10–16. között tartottuk meg.

A tavalyihoz képest jóval több táborozó jelentkezett, és végül a segítők létszáma is elegendőnek bizonyult. Isten sok imánkat hallgatta meg a tábori előkészületek kapcsán. Minden körülmény abba az irányba akart minket elmozdítani, hogy az idén ne szervezzünk tábort. Maga a Covid-helyzet miatti korlátok feloldása, a jól bevált helyszín rendelkezésre állása, de akár az is, hogy a segítők száma szinte az utolsó pillanatokban realizálódott. Minden körülmény ellenére Isten meghallgatta imáinkat, és különös módon válaszolt mind a helyszínnel, mind a segítőkkel kapcsolatos kéréseinkre.

A táborban 35 látássérült vett részt, és 13 segítő. Minden reggel és este dicsőítéssel fűszerezett rövid tanítás, bizonyságtételek, bátorítások segítettek bennünket Isten szeretetére hangolódni. A délelőtti alkalmak után lehetőség volt a szabad beszélgetésre, a hallottak és átéltek feldolgozására. Délutánonként sokszor a strandon töltöttünk időt. Egyik este vitorlásozni mentünk. A Balaton közepén nézhettük meg a naplementét, amelynek folyamatát egyik segítőnk narrálta a látássérültek számára. Mivel a vitorlás befogadóképesség nem bizonyult elegendőnek, egyik segítőnk édesapja is rendelkezésre bocsátotta kis hajóját, hogy senki ne maradjon ki ebből a különleges élményből. 14-én a B4B (Baseball for the Blind) képviselői látogattak el hozzánk. Egy különös sportot mutattak be számunkra, amely a baseball vakosított változata. A helyi focipályából rögtönzött baseballpályán mindenki kipróbálhatta, hogy milyen támadóként a labdát elütni, majd elfutni egyik bázistól a másikig. Természetesen kipróbálható volt a védekezés is, amelyet speciális védőkesztyűben hajtott végre az éppen védekező csapat. 15-én meglátogatott bennünket egy kedves hölgy a családjával, aki kézműves foglalkozással tette színesebbé táborunkat. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lehetőség nyílt az úgynevezett Láthatatlan színház bemutatóján való részvételre. Különlegessége, hogy minden résztvevő egyesével látogathatta meg az előadást, és vált aktív részvevőjévé a tékozló fiú bibliai példázatának.  

Az Úr munkáját látjuk abban is, hogy a tábor résztvevői közül többen évről évre visszatérnek hozzánk. Az ő életükben ugyanis az Úr már az elmúlt években elkezdte végezni munkáját. Ennek egyik különös eredménye, hogy már a második este nyolcan döntöttek úgy, hogy szeretnék követni Jézust. A frissen megtérők között sok szó esett aztán a következő lépésekről, akár egy gyülekezetbe való bekapcsolódásról, akár arról is, hogy Isten már belülről folytatja megváltó munkáját az ő életükben. Nagy öröm volt számunkra, hogy a Magyarországi Baptista Egyház Speciális Missziójának vezetője, Bokros Andrea is velünk töltött egy napot, és betekintést nyerhetett a tábor életébe. Egyben köszönetet mondunk a Magyarországi Baptista Egyház szellemi és anyagi támogatásáért.

Hosszú János
a Bartimeus Egyesület önkéntese
az MBE Speciális Misszió munkatársa


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!