A nők és a gyerekek érdekében

3391

A Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei nemrégiben görögországi menekülttáborokban jártak. Segítettek, együttműködést kerestek, tapasztalatot cseréltek. A feladat összetett volt.

A Baptista Szeretetszolgálat néhány önkéntese az elmúlt héten Szalonikiben a Softex elnevezésű menekülttáborban hajtott végre segélyezési feladatokat. Horváth Sándor programvezető elmondta: Görögország északi részén teljesen megváltozott a helyzet a korábbiakhoz képest, mivel a Macedóniával határos területeken, Idomeniben és az autópálya mentén már nincsenek menekült-sátortáborok. Azonban Szalonikiben jelenleg körülbelül nyolc-tíz tábort létesítettek, ezeket a görög bevándorlási hivatal a rendőrséggel vagy a katonasággal üzemelteti. A Softex menekülttábor az egyik legfiatalabb, ugyanis oda helyezték át a korábban Idomeniben táborozók egy részét: a létesítmény jelenleg 1200–1500 menekültnek ad otthont. A táborlakók összetétele vegyes, de láthatóan nagy számban vannak jelen a családok, nők és a gyermekek. Horváth Sándor és az önkéntesek kettős céllal utaztak a helyszínre, segélyt vittek, tapasztalatot cseréltek és kapcsolatokat építettek. „Mindent sikerült maradéktalanul végrehajtani”, összegzett a szakember.

gorog25A csapat tagjai érkezésük után ellátogattak a Diavata menekülttáborba, ahol az ott folyó feladatokról és az NGO-k számáról, tevékenységéről tájékozódtak. A vezető elmondja, a tábor 2016 februárjában jött létre (korábban katonai táborként üzemelt), a kapacitás 2500 fő, és körülbelül 1000-1200 szír, afgán ás iraki menekült él ott. A létesítmény a különböző nemzetközi és nemzeti segélyszervezetek segítségével szervezetten működik. A beszélgetés során kiderült, sokkal nagyobb szükség van segítségre a nem olyan régen létrehozott Softex táborban, amely valamikor textilgyár volt.

A csapat tagjai nem sokat tétováztak, továbbindultak a Softexbe, ahol a tábor a katonaság segítségével üzemel. Az Inter Volve nevű görög segélyszervezet projektvezetőjével, Felixszel tanácskoztak. A szervezet többek között a „The Hope”, azaz „Remény” iskolát üzemelteti, és az egyik legújabb munkájuk befejezéséhez keresnek segítő kezeket. A cél egy olyan védett „női ház”, azaz „shelter” felépítése és működtetése, amely a táborban élő nők helyzetén segíthet. Ott a táborlakó nők szabadon és védett körülmények között beszélhetnek az őket ért atrocitásokról, az erőszakról, de ott lesz lehetőségük a kismamáknak egészségügyi és pszichológiai konzultációra, tanácsadásra, a kisgyermekes anyukáknak gyermekeik etetésére, tisztába tételére, egyéb női dolgaik és problémáik megbeszélésére. A táborélet nem veszélytelen. Felix elmondta, hogy ez különösen a nők szempontjából van így, ezért fontos egy ilyen ház üzemeltetése.

gorog24A magyarországi baptisták a helyszínen felmérték a helyzetet, és felajánlották azonnali segítségüket. A feladat ácsolásjellegű volt, be kellett borítani a tetővel rendelkező, körülbelül 200 négyzetméteres favázszerkezetet. Felix, az Inter Volve csoportvezetője szívesen fogadta a felajánlást, mivel a háznak már régen működnie kellett volna. A szeretetszolgálat önkéntesei a kétkezi munkán túl faanyag és szerszámok vásárlásával is segítettek. Horváth Sándor felidézte, hogy a shelter melletti „Remény” iskolában önkéntesek négy tanteremben oktatták a táborlakó kisgyermekeket. Olykor-olykor a fűrészelés, fúrás-faragás, kopácsolás hangjára egy-két lelkes kis önkéntes is megjelent közöttük, igyekezve segíteni a rögtönzött építkezést.

Az A21 elnevezésű NGO szervezet világviszonylatban számos regionális irodát üzemeltet. A 2007-ben alakult szervezet első irodáját éppen Szalonikiben nyitotta meg 2008-ban, és azóta több mint 11 irodát üzemeltet a világ tíz országában. Stratégiájuk a megelőzésre, védelemre, igazságszolgáltatásra és az összefogásra épül. Az A21 a 21. századi igazságtalanságokkal szemben áll ki, különösképpen a modern rabszolgatartás és az emberkereskedelem ellen emeli fel a hangját. A kapcsolat korábbi, hiszen a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programja és az A21 már több közös projektet végrehajtott. A görögországi megbeszélésen az A21-es kollégák tájékoztatták baptista partnereiket a görög táborokban végrehajtott, az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztető tevékenységük részleteiről és az esetleges további együttműködés lehetőségeiről.

Egyébként a Baptista Szeretetszolgálat az A21-gyel közös felvonulást szervez október 15-én 16 órától Budapesten, az eseményre a segélyszervezet várja a jelentkezéseket. További részletek: http://www.baptistasegely.hu/hirek/belfold/felvonulas-a-szabadsagert


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!