Nagy Ádám János a Euroskills 2018 bajnoka

2659

A Euroskills a szakmák olimpiája, más néven a szakmák európai bajnoksága. X. versenyének európai bajnoka a 25 éves Nagy Ádám János lett (a fotó bal oldalán), a Budaörsi Kőszikla Gyülekezet tagja. A kétévente megrendezésre kerülő versenyen 37 szakma, 28 ország, 525 versenyző, 110 ezer látogató volt jelen a Hungexpo területén szeptember 26. és 28. között. Ádám az épületasztalos kategóriában indult és nyerte meg a bajnokságot.

 

Mikor kezdtél el érdeklődni az asztalosmesterség iránt?

Kiskorom óta érdekelt a barkácsolás, körbevettem magam szerszámokkal. A szüleim egyetemet végzettek, szerették volna, hogy én is egyetemen tanuljak tovább, de tudtam, hogy az nem az én pályám. Iparművész szakon végeztem a szakközépiskolában, érettségi után ott maradtam és OKJ-képzés keretében bútorasztalosnak tanultam. Tetszik a fa anyaga, nagyon eredeti, szeretem az érintését és az illatát.

Mikor bukkant fel az életedben a versenyzés?

A gyakorlati helyemen már volt korábban versenyző. Tanáraim rám is felfigyeltek és felkészítettek a versenyre. 2014-ben elnyertem a szakma kiváló tanulója verseny első díját. A Euroskillsre harmadik próbálkozásra jutottam be, és az első díjjal egyúttal a Nemzet Legjobbja („Best of Nation”) díj nyertese is lettem idén.

Hogyan készültél fel a versenyre?

A felkészülés a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskolában zajlott, a felkészítőm Babanecz Csaba faipari mérnök volt. A fél év intenzív készülés alatt nem dolgoztam, fizetést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától kaptam. A verseny előtt két hónappal megkaptuk a feladatot. A téma, a szent koronás ablakkeret tetszett, mert össze tudtam kapcsolni a hitemmel. Kilencet készítettem el belőle a fél év alatt. A rajzot, amelyet megkaptunk, 30%-ban módosították a verseny előtt egy nappal. Ez igazi kihívást jelentett. A versenyidő összesen 18 óra volt, 6, 7 és 5 óra naponta. Istent behívtam a felkészülésbe és a versenybe is, benne bíztam, ami magabiztosságot adott. Imádkoztam azért is, hogy tartson biztonságban, és azért, hogy az ő műve valósuljon meg. A gyülekezetem is nagyon támogató volt a versenyt illetően, sokan imádkoztak értem.

Egy bibliaórán tértél meg. Mik voltak ennek az előzményei?

A hitre jutásomnak köze van az asztalossághoz. Pomázi Barnabás, jelenleg már baptista lelkész, a kollégám volt. Istenhez az vezetett közel, ahogyan ő ott dolgozott a cégnél. Más volt, mint a többiek. Az ő hatására csatlakoztam három éve a Budaörsi Kőszikla Gyülekezethez, ahol a tanítás volt az, ami megfogott az életközeliségével. Az is sokat számított, hogy az emberek nagyon kedvesen és barátságosan fogadtak. Pár hónappal később valóban egy bibliaórán tértem meg és hamarosan bemerítkeztem. Legkedvesebb igém a Jeremiás 29,11.

Milyen szakmai terveid vannak?

Saját vállalkozást szeretnék indítani természetközeli, egyedi, modern bútorok készítésével, az emberek otthonait melegebbé tenni. Elhívásom van arra is, hogy a fiatalokat motiváljam arra, hogy olyan szakmát válasszanak, amit Isten írt a szívükbe. Pályaorientációs napokon fogok beszélni gyerekeknek, pályaválasztóknak. A versenyzésben továbbra is részt fogok venni segítőként.

Megosztás