Naamán hite és gyógyulása

2347

Január utolsó vasárnapja a lepra elleni harc világnapja. Imádkozzunk gyülekezeteinkben január 27-én a leprában szenvedő betegekért, orvosaikért és a lepramisszióért! (A szerk.)

Egy leprás beteg elmegy Elizeushoz azzal a hittel, hogy ő majd segíteni fog rajta. Hogy Naamánnak volt hite, azt az bizonyítja, hogy egy idegen nép idegen Istenének prófétájához is hajlandó elmenni a segítségért. Gondoljunk bele, micsoda alázatot tükröz, hogy az ellenségemhez megyek segítséget kérni.

És végül a meggyógyult ember visszatér és Istent dicsőíti. Naamán tehát egy volt a tízből. Olyan ember volt, aki a testi gyógyulás mögött felismeri az igaz Istent.

Van azonban ennek a történetnek egy része, amit kiemelnék: noha Naamánnak megvan az a hite, hogy Isten prófétája tud segíteni rajta, azon mégiscsak felháborodik, hogy hogyan akar segíteni.

Nagy a probléma, így ahhoz mérten legyen a megoldás is valami grandiózus! Naamánnak volt egy konkrét elképzelése arról, hogy Elizeusnak hogyan kellene segítenie: jöjjön ki, mondja ezt meg azt, aztán a kezével csináljon így – egész részletesen elképzelte, hogy minek kellene történnie.

Ehhez képest csalódás számára az, amit Elizeus kér. Megfürödni a folyóban? Ennyi? Talán azt gondolja, hogy csak piszkos vagyok? Azt hiszi, hogy nem tettem már meg mindent, amit én magamtól meg tudok tenni? Hát most már valaki másnak kellene tennie valamit!

Túl egyszerű a gyógyuláshoz vezető út. És sokakat ez elijeszt. Ó, csak ennyi? Hát én valami nagyobbra gondoltam…

Az evangélium is túl egyszerű

Amikor Istenről beszélgetek, úgy tapasztalom, hogy nem azt nehéz elhinniük az embereknek, hogy van Isten. Ezt éppenséggel sok ember még képes elfogadni: „Hát igen, kell lennie valaminek.” „Szerintem is van valami felső erő.” „Hiszek a transzcendentálisban.” „Igen, van valami láthatatlan másik világ.” „Van valami a halál után.” Ezek izgalmas, rejtélyes dolgok, és azt tapasztalom, hogy erre vevők az emberek. Erről szívesen beszélgetnek. Ez érdekli őket. Minél misztikusabb, annál jobban felkelti a figyelmüket.

De hogy volt egy zsidó férfi, aki 2000 éve megszületett Betlehemben, ismertek a szülei, tehát egy valódi, igazi ember, és ez a valódi ember valóban meghalt, mert keresztfára szögezték, utána valóban feltámadt, és erre szemtanúk voltak, hogy tényleg testben feltámadt, és ez az ember, aki ténylegesen itt élt köztünk a földön, Isten Fia volt, értem és helyettem halt meg, és az ő hatalmában áll ítéletet mondani mindenkiről, és egykor majd ő dönti el, hogy velem mi lesz – na ezt a sztorit így már nehéz elhinni. Ez már valahogy túl konkrét. Ebben valahogy túl sok hétköznapi részlet van. Túl egyszerű lenne, ha azon múlna a halál utáni sorsom, hogy elhiszem-e ezt a történetet.

– Nem számít, hogy mennyi jót tettem?
– Nem számít, hogy mennyi áldozatot hoztam?
– Nem számít, hogy hová fejlesztettem magamat?
– Nem számít, hogy megvilágosodtam-e, hogy megismertem-e a titkokat?
– Nem számít, hogy hányadik szintre jutottam el?
– Semmi erőfeszítés? Semmi ceremónia? Nincsenek kézmozdulatok?
– Szimplán csak azon múlna a halál utáni sorsom, hogy elhiszem-e, hogy ez a Jézus Krisztus Isten Fia volt, akinek hatalma van megbocsátani a bűneimet?

Jézus története túl egyszerű és túl konkrét. És sokak számára ezért befogadhatatlan. Isten? Oké. Menny? Oké. Feltámadás? Oké. A zsidó Jézus mint megváltó? Na ne.

Még egy szó a lepráról

A lepra évezredek óta az emberiség egyik legnyomorúságosabb betegsége. Naamán nem akarta elhinni, hogy ilyen egyszerű út vezet a gyógyuláshoz. Hogy létezik ingyenes orvosság – hiába hozta a több száz kiló ezüstöt és aranyat. Sok millió ember számára ma is hihetetlen lenne, ha valaki azt mondaná: Létezik gyógyszer a betegségedre. És ingyen adom neked.

Pedig ez a helyzet! Adjunk hálát azért, hogy Isten hihetetlenül egyszerű, ingyenes, mindenki számára elérhető gyógyulást ad!

ADAKOZOM – Lepramisszio Magyarorszag

Kérjük, adományaival segítsen, ha tud! Minden adomány segít, és azt hálásan fogadjuk! – Ajándékozzon egy pár lábbelit! Kb. 4000 Ft-ból egy leprabeteg egy pár, gumiból készült szandált kaphat, hogy védje lábfejét! Kb. 5000 Ft-ból egy leprabeteg egy pár puha cipőt kaphat – Gyógyíttasson meg egy beteget!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!