Mit tehetünk hívőként egy szexközpontú világban?

7840

A minap olvastam egy kutatásról az interneten, aminek az eredménye az volt, hogy a 25 év alatti fiatalok legalább hetente egyszer élnek nemi életet, és minden tizedik fiatalnak szüksége volt az elmúlt egy évben sürgősségi fogamzásgátlásra.

A kutatásban szó esik a pornóról is:

„A pornóval kapcsolatban sok probléma van. Ha kialakul egy bizonyos szexuális magatartásminta, akkor később már elég nehéz változtatni rajta. Amit a fiúk megtanulnak a pornóból, az nem vezet a jó szexhez. A férfiak kielégüléséhez vezet, és nem a lányokéhoz – hogy hogyan lesz összhang a két ember között, erről nagyon sokat kéne beszélni. Az önképzés is fontos, a fiatalok nagyon szeretnék az információt megszerezni. Ha kiveszem a pornót az információforrások közül, akkor mi marad? Semmi. A szülők, a tanárok nem beszélnek róla, jó gyakorlat alig van. Ez együtt jár a 21. századdal. Nemcsak a pornó ellen kell harcolni, hanem az ellen is, hogy semlegesítsük a hatását azzal, hogy megtanítjuk a fiatalokat arra, hogy hogyan kezeljék a szexuális feszültséget magukban. A rákattanás azt jelenti, hogy valami olyan dolgot nem tudnak szabályozni magukban, amit kellene, és a szex az egyik legfontosabb szabályozóeszköz lehet saját maguk számára.”

Ez a kutatás sajnos hívő fiatalokra is igaz. Nincs olyan tizen- és huszonéves, akinek ne akadt volna gondja a szexuális kísértésekkel. Isten a Bibliában határozott álláspontot képvisel ebben a kérdésben is, de ennek ellenére a valóságban nagyon nehéz megállni, hogy az ember fia, lánya megmaradjon tisztán.
Bizony, állandó a kísértés, mert minden erről szól az iskolában, az utcán és az interneten is. A szexről, arról, hogy ez mennyire természetes, hogy az ember házasság előtt is féktelenül tomboljon és élje ki minden vágyát, ami csak eszébe jut.
Mi tehát a megoldás? Hogyan tudunk harcolni ez ellen?

1. Már gondolatban vedd fel a harcot!

Jó tudni, hogy a bűn elkövetéséhez egy út vezet. Ahogyan az igében is olvassuk: „a kívánság megfoganva bűnt szül.” Nem maga a kívánság a bűn, hanem ha az ember hagyja azt érlelődni.
Kezdjünk el uralkodni a gondolatainkon, és ne engedjük, hogy bizonyos képzelgések és fantáziálgatások megfoganjanak.

2. Imádkozz, lehetőleg minél többször, és olvasd a Bibliát!

A Biblia olvasása számtalan munkát elvégez bennünk (megtisztít, megszentel, győzelmet ad a bűn fölött)! De az imának is nagy ereje van.

3. Emlékeztesd magad állandóan arra, hogy Isten mindig lát!

Az ember szeretné titokban tartani, ha valami bűnt követ el. Általában olyankor teszi ezeket meg, amikor senki sem látja. De Isten mindig lát! Előle az ember nem tud elbújni, előtte nem lehet titokban tartani semmit. Az Úr látja minden tettünket és cselekedetünket, még azokat is, amelyeket a négy fal között, koromsötétben követünk el. Úgy viselkedjünk tehát egész nap, hogy bármivel, amit teszünk, el tudjunk számolni Isten előtt is.

4. Ne egyedül harcolj!

Jó, ha van egy olyan barát vagy mentor az életünkben, akivel összefoghatunk. Máshogy dönt az ember a kényes és kritikus helyzetekben, ha tudja, hogy van egy olyan ismerős, aki bármikor rákérdezhet arra, hogy hányadán áll bizonyos kérdésekben.

5. Emlékezz a keresztre!

Jézus Krisztus keresztáldozatának mindenkit észhez kell térítenie. Isten Fia annak ellenére, hogy teljesen tökéletes és ártatlan volt, vállalta a kínhalált érted és értem. Soha egyetlen kísértésben sem bukott el, nem követett el egyetlen bűnt sem, mégis szenvedett azért, hogy neked és nekem ne kelljen. Felvette magára a bűneinket, hogy nekünk ne kelljen azokért meghalnunk és szenvednünk. Jusson ez mindig eszünkbe akkor, amikor éppen jön a kísértés, és nagyon azon vagyunk, hogy feladjuk.

Muzslai-Bízik Bencze
Forrás: Internet


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!