Mennyit érsz?

Beszámoló a kiállításról

3106
Fotók: Farkas Vivien

A Golgota Keresztény Gyülekezet adott otthont a nem mindennapi tabu témákat feszegető két napos rendezvénysorozatnak, melyet a Névtelen Utak Alapítvány hívott életre április 29-30.-án.

Az áldozattá válás folyamatára, az emberkereskedelem könyörtelen valóságára, az ember valódi értékére és a kiszolgáltatott helyzetben lévők megsegítésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet az ingyenes interaktív kiállítás.

DSC_0234 2A Névtelen Utak Alapítvány 4 éve működik Magyarországon. Tevékenységei közé tartozik a rehabilitáció és az reintegráció. A védett házba került  lányoknál drog- és alkoholfüggőség , ezenfelül nagyon komoly társfüggőség van jelen.

Bevallom,én nem gondoltam bele eddig, hogy mi vezethet el egy embert odáig hogy pénzért árulja a  testét, lelkét. Lehet, hogy nem jókedvéből áll ott?

Sokáig azt gondoltam azok választják ezt, akiknek nincs kedvük dolgozni, tanulni, vagy sok pénzt szeretnének keresni. A híres pornócsillagok sohasem mesélnek kényszerítésről, zsarolásról, verésről. A többiek meg valószínűleg nem beszélhetnek. Fel sem tudom fogni milyen érzés lehet a kiszolgáltatottság, hogy nincs aki megvédene, nincs akihez fordulhatok.

Fontos a prevenció, a megelőzés. A megtörtént „bajt” már nehezebb helyrehozni. Ha az életre, szerethetőségre neveljük a gyermekeket, akkor egészséges felnőttek válhatnak belőlük.

Az egyik szervező az esemény sajtótájékoztatóján ezt nyilatkozta:

„Hisszük, hogy Isten szabadnak teremtett minket. Csakhogy 2016-ot írunk, és a rabszolgaság még mindig létezik. Az ember létének lényegét gyalázza meg. Az áldozatokat attól az Istentől kapott jogtól fosztja meg, amit Te és én készpénznek veszünk.”

„A rabszolga-kereskedelmet nemcsak a gonoszság működteti, hanem a tudatlanság is segíti. Hisszük, hogy társadalmunkban a változást az indíthatja el, ha az emberek ráébrednek erre.”

Kérdés ezek után, hogy mit tehetek én?

DSC_0449A védett házat működtető és nappali tanulmányi programot működtető Névtelen Utak Alapítvány önkéntesek jelentkezését várja – tudtuk meg –, akik az életvezetési készségek fejlesztésében segíthetnek az emberkereskedelem áldozatainak. A tízalkalmas képzésen elsajátíthatják, hogyan tartsanak olyan kreatív foglalkozásokat, mint az önálló döntéshozatal, a számítógépes ismeretek, főzés, kertészkedés – erre szeretnék ugyanis megtanítani a fogságból kiszabadult nőket. De háttérmunkásokra is szükség lenne, ahogy egy mozgáskultúra-terapeutára is, aki megtanítja az újat kezdőket érzelmeik kifejezésére. Tervezik olyan vállalkozás elindítását is, amely a rehabilitált nőknek biztosítana munkalehetőséget, a bevétele pedig az alapítvány működését tenné hosszú távon lehetővé, ezért várják önkéntes vállalkozói tanácsadó jelentkezését is.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!