Megnyitották a Baptista Szolgáltatási Centrumot

2000

Miletics Marcell, a Baptista Integrációs Központ vezetője köszöntőjében elmondta: az önkormányzat tulajdonában lévő területen május óta működtet fafeldolgozó üzemet a Baptista Szeretetszolgálat.

Az üzemben közfoglalkoztatottak dolgoznak, és az önkormányzat területén lehullott, kivágott fát aprítják fel, hogy azt rászoruló családok kaphassák meg tűzifának.

A szolgáltatási centrum fontos feladata továbbá, hogy a X. kerületi önkormányzat intézményeiben karbantartási munkákat végezzenek munkatársai és önkéntesei. A területen az étkeztetés is május óta zajlik, eddig azonban sátrakban kaptak meleg ételt a rászorulók.

Miletics Marcell szólt arról is, a végső cél, hogy egy valóban komplex segítő központ épüljön fel a területen. Hozzátette: megkérdezték a hozzájuk érkezőket, hogy mire lenne még szükségük. A többi között a mosást, a fürdést, a hajvágást és a ruhacserét említették, de természetesen nagy az igény a szociális munkára és istentiszteletre is vágynak.

Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a nehéz sorsú embereken hatékonyan csak összefogással lehet segíteni. Össze kell fogniuk a civil szervezeteknek, az egyházaknak és az önkormányzatoknak – mondta, hozzátéve, hogy a Baptista Szolgáltatási Centrum szép példa erre az összefogásra, hiszen azt az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanban és valamivel több mint ötmillió forintos önkormányzati támogatással, de a baptisták hozták létre.

Kovács Róbert kiemelte: a programnak fontos sajátossága, hogy a telepen dolgozó, nehéz sorsú emberek is segítenek egymáson és segítenek másoknak is. A segítségnyújtás ezzel egészen más minőségű a telepen, mint más programokban.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke arról beszélt, hogy 1905-ben hosszú évszázadok küzdelme után lett államilag elismert a baptista egyház Magyarországon, rá egy évre pedig már megalapították az első szociális intézményeiket, egy idősek otthonát és egy árvaházat, majd szerte az alapítottak népkonyhákat. Fontosnak és örömtelinek nevezte, hogy 110 évvel ezután is részese a baptista egyház a Budapesten, illetve a X. kerületben élő rászorulók életének.

Papp János hozzátette: nem pusztán alkalmi segítséget, hanem folyamatos és egymásra épülő támogatást kívánnak nyújtani, amelyhez egyaránt hozzátartozik a lakhatás, az étkezés, a munkába való bekapcsolódás, és mindezek mögött a lelki segítség.

Kutiné Ádám Szilvia, a Baptista Szolgáltató Centrum vezetője elmondta: 32 ember dolgozik a telepen, közülük 28-an közfoglalkoztatás keretében. Hozzátette, hogy önkéntesek is segítenek, főleg az ételosztásban, illetve az önkormányzati intézményekben végzett munkában.

Forrás: http://www.hirado.hu/2015/09/14/megnyitottak-a-baptista-szolgaltatasi-centrumot-budapesten/


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!