„A lehetetlennek látszó váljék még többször lehetségessé”

4829
Révész Szilvia, Szenczy Sándor és Gál Dávid

Június 2-án és 3-án a Baptista Szeretetszolgálat országos vezetői konferenciát rendezett Hajdúszoboszlón. A Hittel és szakértelemmel című esemény jelentőségét növelte, hogy a segélyszervezet idén jubilál, hiszen 20 esztendős.

Papp János egyházelnök
Papp János egyházelnök

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit, az intézményvezetőket, a szakembereket, vendégeket.

„Küzdünk, szembenézünk az úttal és a nehézségekkel. Sok-sok ezren, tízezren, százezren és milliónyian vannak olyanok, akik megfutották már előttünk a pályát, akik győztek az életben, akik hitükben is célhoz értek, akik biztatnak és látnak bennünket. Most miénk a pálya, nekünk kell megfutni az utat. Mi nem egy atlétikai csapat, hanem keresztény közösség vagyunk. S ezt a különbséget egyetlen személy adja. Az, aki végigfutotta már a pályát, a legnehezebbet. És győzött, és mi az ő győzelmébe kapaszkodhatunk. Nézzetek fel Jézusra! – kérte az egyházelnök, majd így zárta szavait: – Hálásak vagyunk a győzelmekért, de a nehézségekért is, amelyeket át kellett élnünk.” Végül Papp János Isten áldását kérte a konferencia résztvevőire, az intézményekre, az együttműködésre.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke Máté evangéliumának 14. fejezetére utalt beszédében, amely nemcsak saját, de a szervezet alapigéje is. „Az evangéliumban két csodáról olvashatunk, két lehetetlen történetről, amelyek mégis valóra váltak a hit által. Óhatatlan, hogy visszagondolva a múltra kérdéseket kell feltennünk: mi az, ami jó volt, mi az, ami rossz, mi az, amiben meg kell erősödnünk? Nem volt könnyű ez a húsz év, nem volt könnyű megélni a kihívásokat. Próbálok emlékezni… Eszembe jut, milyen volt a lövészárokban ébredni, milyen volt halott munkatársunk felett imát mormolni, milyen volt az, amikor nevettünk, milyen, amikor sírtunk, milyen, amikor fájt, amikor felszabadultunk. Kiállításunk tablói előtt állva mindez felidéződött bennem…” Szenczy Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor ünneplünk, amikor figyelhetjük és bátoríthatjuk egymást, vissza kell emlékeznünk a kezdetekre. De a változások korát éljük, és a változás mindig veszteségekkel is jár.

Meg kell tanulni a múltból azt, ami továbbvisz a holnapba. Ha nem tudok megbocsátani, ha nem tudok elengedni, akkor nem tudom meglátni sem azt, ami a holnapban értékes… Hiszem, hogy amit ember hoz létre, az az ember keze által elpusztítható. De amit Isten hoz létre, az emberkéz által nem pusztulhat. Lehet támadni, romlásra törni, de lehetetlen, hogy ne menjen végbe Isten akarata. Azt kívánom, hogy a lehetetlennek látszó váljék még többször lehetségessé.

A konferencia további részében Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója kérdezte Szenczy Sándort és Gál Dávid nemzetközi igazgatót a kezdetekről, illetve a segélyszervezet elmúlt 20 esztendejéről. Ez egyfajta kerekasztal-beszélgetéssé alakult, igaz, bárszékeken ülve, kötetlenül, a résztvevők széksorai előtt. A múltidézés mellett elhangzott egy, témája miatt sajnos nagy szomorúságot kiváltó változás is: a segélyszervezet egyik legújabb programjaként gyermek hospice ellátást végez.

konf10Az előadások sorát dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus, főiskolai docens nyitotta meg, aki a magyarországi utazó gyógypedagógusi és konduktori ellátásról beszélt, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Nagy Norbert szakképzési osztályvezető a magyar szakképzés fejlesztési irányairól számolt be. A Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézmények munkatársai részéről több olyan problémával szembesítették az előadót, amelyekre választ várnak az illetékesektől a továbblépés érdekében. Háló Gyula, a Magyarországi Baptista Egyház kommunikációs vezetője az egyház kommunikációjáról, az ezzel kapcsolatos lehetőségekről szólt.

konf8A konferencia első napjának második részében Miszlai József, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a tavalyi év ellenőrzésének tapasztalatairól számolt be. A hiányosságok nagy része abból adódik, hogy nem pontos, azaz félreérthető a szabályozás, ismerte el az előadó, aki a támogatások igénylésének, az elszámoltatásnak a feltételeit és jogszabályi kereteit részletezte a különböző, elsősorban szociális és köznevelési területeken. Elhangzott: a múltbéli ellenőrzéseket a Magyar Államkincstár lezártnak tekinti, és a jövőben együttműködő partnerként tekint a Baptista Szeretetszolgálatra.

konf-5A Magyar Államkincstár elnökhelyettesét a segélyszervezet különböző területeinek szakemberei és programjainak vezetői követték a mikrofonnál: Pavelcze László (Rescue24), Csábi Lászlóné (belső ellenőrzés), Miletics Marcell (Utcafront), Tóth Tünde, Petró László (iskolai programok), Szabó Balázs (rendhagyó osztályfőnöki órák), Horváth Sándor (migráció), De Coll Ágnes (emberkereskedelem elleni program).

A konferencia másnap, június 3-án Steiner József missziós igazgató, dr. Szilágyi Béla alelnök, Hári Tibor ügyvezető igazgató és Szabó Csaba oktatási igazgató előadásával folytatódik.