Könyvek az elégett kötetek helyére

1618

Leégett az év elején egy székelyföldi magyar falu iskolája, hamu martaléka lett a könyvtár is. A Baptista Szeretetszolgálat elsősorban könyvekkel segít.

Komandó Kovászna megye legmagasabban fekvő, a történelmi Magyarország legkeletibb települése, hiszen 1070 méter magasan fekszik a Kárpát-kanyar hegyei között, a Nagy-Bászka völgyében. Szinte teljesen magyarok lakják, arányuk még mindig 95 százalék.

Iskolája, a Horn Dávid Iskola 103 gyereknek biztosít magyar oktatást. Január 9-én délután 3 órakor befejeződött az oktatás, a gyerekek hazamentek, a kazánfűtő is megrakta a tüzeket a két fás kazánban, felment az emeletre, és becsukta az ajtókat az archívumban, a raktárban, az informatikalaborokban, a könyvtárban, majd bezárta az emeleti ajtót, és hazament. Semmi különlegeset, semmi rendellenességet nem észlelt. A takarítónő fél négykor ment haza, semmit nem vett észre ő sem. Délután 4 óra 30 perckor vette észre egy falubeli, hogy nagyon füstöl az iskola teteje. Mikor az első emberek beértek az iskola udvarára, még csak nagyon fekete, sűrű füstöt láttak, aztán hirtelen lángba borult a tető.  Akkor már értesítették a hivatásos tűzoltókat, és beindították a falu tűzjelző szirénáját.

Percek alatt körülbelül háromszáz ember gyűlt össze, hogy segítsen. Kiürítették az egész iskolát 30 perc alatt. Az önkéntes komandói tűzoltók felmásztak a tetőre és két szivattyúval próbálták megállítani a tűzet, miközben egy apuka az önrakodós autóval megszakította az iskola tetejét, hogy ne terjedjen tovább a tűz, ami sikerült is, mire kiértek a hivatásos tűzoltók. Ekkor ők vették át az irányítást… Leégett az iskola egy része, odaveszett a könyvtár kilencezer kötettel, az informatikalabor 15 számítógéppel, az archívum minden iskolai dokumentummal 1920 óta, egy raktár sportfelszerelésekkel és népi viseletekkel, az illemhely, a kazánház, a tanári szoba, az igazgatói iroda, a konyha és három osztályterem.

A megmaradt épületrészben az oktatást január 16-án kezdték újra, és nagyon várják a segítséget. A Baptista Szeretetszolgálat a komendóiak kérésére egy szállítmány összeállítását kezdte meg: az elégett könyvek pótlására eddig mintegy ezer kötet útnak indításáról döntött a segélyszervezet.