Az immár 12. éve megrendezésre kerülő Baptista Tudományos és Ismeretterjesztő Konferencia mára az év egyik kiemelkedő eseményévé vált, amelynek célja, hogy bemutassa a tudományos és más területeken is elismert keresztény, baptista szakembereket, illetve hogy felhívja a figyelmet aktuális problémákra, jelenségekre, szakmai szempontból bemutatva azokat. A 2024. február 24-én megrendezett konferencia a „Keresni és megtalálni” témakör köré szerveződött, és három különböző blokkban zajlottak az előadások és beszélgetések.

Papp János egyházelnök „Hogyan találhatom meg az életem értelmét?” című előadásában érdekes és inspiráló módon osztotta meg gondolatait az élet értelméről. Az előadás során rámutatott arra, hogy az élet értelmét nemcsak kívülről, hanem belülről is megtalálhatjuk, és nem mindegy, hogy hol és hogyan keresünk. Személyes tapasztalataiból kiindulva érthetővé tette, hogy az élet értelme nem csupán egy elmélet, hanem valóságos és megvalósítható cél lehet mindannyiunk számára, ha Jézus Krisztusban keressük azt.

Dr. Várady Endre BTA-tanszékvezető, főiskolai docens „»Tudakozzátok az Írásokat« – homályos igehelyek magyarázata” című előadásában egyes bibliai szakaszok mélyebb értelmére hívta fel a figyelmet, és arra ösztönzött bennünket, hogy érdemes kutatásunk közben a kontextusra, az adott kor szokásaira is figyelni. Az előadás során érdekfeszítő példákon keresztül mutatta be, hogy az igehelyek mögött rejlő üzenetek gyakran homályosak lehetnek, de ezek megértése és magyarázata segíthet nekünk abban, hogy mélyebben, tisztábban megértsük az igék üzenetét.

Dr. Csókay András orvos, idegsebész „Aktuális etikai dilemmák (pl. eutanázia) – orvosi szempont” címmel tartott előadást, amelyben bizonyságot tett saját hitéről, megéléseiről a szakmai és magánélete során. Előadásában bemutatta, hogy az etikai kérdések nem csupán elméletiek, hanem mindennapi gyakorlatban is megjelennek az orvosi ellátás során.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői (dr. Csókay András orvos, idegsebész; Katona Béla lelkipásztor, a BTA óraadó oktatója; Mező Melinda pszichológus, Tábitha Gyermekhospice-ház; moderátor: Rédl Ádám podcaster, rádiós műsorvezető) az eutanáziával kapcsolatos etikai dilemmák mélyére ástak különböző nézőpontokat összevetve.

A második blokkban Tittel Kinga író, idegenvezető „Honnan tudhatom? Információszerzés, kutatás, történetek…” című előadásában az információszerzés és kutatás fontosságáról beszélt az élet minden területén. Az előadás során megosztotta tapasztalatait és módszereit arról, hogyan lehet hiteles és megbízható forrásokat találni, és hogyan lehet ezeket sikeresen alkalmazni a mindennapi életben.

Horváth Sándor és Kiss Fanni „Klímaváltozás és globális felmelegedés. Kinek a kezében van a döntés, a következő generáció élete?” előadásukban bemutatták a BSZA Climate of Change programját, a projekt céljait, eredményeit és a klímaváltozás globális kihívásaira adott válaszokat, hangsúlyozva a következő generáció lehetőségeit a változások kiharcolására.

„Keressünk megoldást! Létezik közösségépítés konfliktusmentesen?” című előadásában Molnár Janka Sára fizikus, tudománykommunikátor inspiráló előadást tartott a közösségépítésről. Az előadás során rámutatott arra, hogy nincs közösségépítés konfliktusmentesen, sőt, a konfliktusok konstruktív megoldása erősítheti a közösséget. A hit és empátia kulcsfontosságú szerepet játszanak ennek a célnak a megvalósításában.

A kerekasztal-beszélgetés „Honnan tudhatom? A megbízható információszerzés kihívásai… Hiteles információk az AI és deepfake világában” címmel került megrendezésre Rédl Ádám podcaster, rádiós műsorvezető moderálásával. A résztvevők – dr. Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár, biztonságpolitikai szakértő; dr. Székely Levente egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem; Molnár Janka Sára fizikus, tudománykommunikátor – a megbízható információszerzés kihívásait vitatták meg, különös tekintettel arra, hogy a mesterséges intelligencia és deepfake által generált tartalmak kézzelfogható közelségbe kerültek a ma emberéhez.

A harmadik blokkban „Biztonságos életkezdet: személyiségfejlődésünk alapkövei és azok pótlása” címmel Záborszky Zsófia pszichológus előadását hallhattuk, melyben bemutatta, milyen tényezők befolyásolják a személyiségfejlődést, és hogyan lehet ezeket az alapvető tényezőket tudatosan támogatni és fejleszteni a gyerekeknél a családban és a gyülekezetekben egyaránt.

Dr. Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója részletesen ismertette a magyar baptista oktatás rendszerét és annak jövőképét. Az előadás során áttekintette az oktatási intézmények számát, az oktatási programokat és az oktatás módszereit, a fejlődés lehetőségeit.

Dr. Paniti Imre tudományos munkatárs (Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium, HUN-REN SZTAKI) a munka világát érintő automatizálási kihívásokról és technológiai fejlesztésekről tartott előadást. Az előadás során bemutatta, hogyan befolyásolja az automatizáció és a technológiai fejlődés a munkaerőpiacot, és hogyan kell az egyéneknek felkészülniük ezekre a változásokra.

A záró „Hivatás – elhívás, számítanak-e a hozott minták, hiányok, hogyan tanulunk, milyen emberré válunk, hogyan teljesítünk?” címmel tartott kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők – Tatai Erika intézményvezető, Reimer Márta pszichológus, Szabó Csaba oktatási főigazgató) pedig a hivatás és elhívás témakörét járták körül, különös tekintettel a közösségi minták és hiányok szerepére. A beszélgetést Nagy Bálint rádiós műsorszerkesztő (Kossuth rádió) vezette.

A konferencia lehetőséget adott a keresztény, zömmel baptista közösségünkhöz tartozó szakemberek tudásának, gondolatainak megosztására, valamint inspirációkat és új nézőpontokat nyújtott a résztvevők számára. Mindemellett a konferencia lehetőséget adott a találkozásokra, lelki és szakmai eszmecserékre is. A konferencián elhangzott előadások hamarosan elérhetőek lesznek az egyház YouTube-csatornáján.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!