Jubileumi hálaadó hangverseny Tuzséron

3740
SONY DSC

A Tuzséri Rézfúvós Együttes tíz évvel ezelőtt alakult a Tuzséri Baptista Gyülekezet lelkes fiataljaiból. A fiatal zenészek Bató Tibor kisvárdai baptista lelkipásztor-zenetanár vezetésével kezdték meg rézfúvós tanulmányukat, majd a későbbiek során Révész Máté testvér vezetésével szerveződtek fúvós kamaracsoporttá.

Az együttes már indulásakor is öt fővel működött, így lehetővé vált, hogy a klasszikus rézfúvóskvintett-repertoárból egyre több darabot sajátítsanak el. Az együttes elsődleges célja a gyülekezeti istendicsőítésben való részvétel, ugyanakkor már a kezdeti időkben is fellépett zeneiskolai rendezvényeken, koszorúzásokon, temetéseken, községi ünnepi megemlékezéseken.

Idővel lehetőség nyílt arra is, hogy a zenész testvérek bekapcsolódjanak egyházunk fúvósmissziós munkájába, így megismerkedhettek más fúvószenekarokkal, és számos fúvószenekari találkozón is részt vehettek szerte az országban. Nagy örömünkre szolgált, hogy három alkalommal Tuzséron is megrendezésre került egyházkerületi fúvószenekari találkozó – 2008-ban, 2011-ben, valamint 2012-ben –, melyek közül különösen emlékezetes a 2012-es találkozó, hiszen akkor bekapcsolódhattunk településünk nyolcszáz éves jubileumi ünnepségsorozatába, és testvértelepülésünk, Szilágynagyfalu baptista gyülekezetének fúvószenekarával kiegészülve közel hetven vendég zenész szolgálhatott közöttünk.

Zenekarunk időközben bővült, hiszen a zeneiskolás gyerekek is hamar bekapcsolódtak a közös zenélésbe, így most a jelenlegi létszám kilenc fő.

2015-ben a község vezetésének részéről a zenekar felkérést kapott, hogy legyen Tuzsér község hivatalos zenekara is, mely kérésnek eleget téve még tovább bővültek a szolgálati lehetőségek.

A zenekar elsődleges célja ma is Isten dicsőítése a közös zenélés örömének átélése és a hallgatóságnak való zenei élmény nyújtása mellett. Hitünk szerint ezek a célok valósultak meg az ez év január 8-án megrendezett jubileumi hangversenyen is, melynek községünk művelődési háza adott otthont. A hangverseny első felében klasszikus zenei feldolgozások hangzottak el, majd Papp Dániel, gyülekezetünk egykori lelkipásztorának igei gondolatai vezettek át az egyházzenei részre, melyben a zenekar betekintést nyújtott azokba a különböző stílusú feldolgozásokba, amelyekkel az istentiszteleteken szoktak szolgálni. Az énekfeldolgozások között a zenész testvérek rövid bizonyságtétele mélyítette el a hallgatóság számára is kivetítőn közzétett énekszövegek gondolatait. A hangverseny záró részében néhány népszerű fúvószenekari feldolgozás hangzott el, majd a szép számú közönség együtt énekelte el a záróéneket: „Emlékezz vissza az útra, és megtartódat áldd!”

Emlékezünk és áldjuk Isten nevét az elmúlt tíz évért és a megvalósult jubileumi hangversenyért is. Hisszük, hogy a zenekar szolgálata hozzájárul ahhoz a küldetésünkhöz, hogy gyülekezetünk az evangélium üzenetét közvetítse községünk lakói számára.