2024. február 16–18. között Budapestről elindult 16 diák Kübler János lelkipásztor vezetésével Noszvajra, hogy egy csendes hétvégét töltsenek el a Bükk csodálatos hegyei között. Ezek a fiatalok a budapesti Wesselényi Utcai Baptista Gyülekezet által fenntartott Meyer Henrik-diákotthon lakói, a történelmi nagy Magyarország különböző területeiről (Csíkszeredától Koltón át Dunavecséig) érkeztek. A vasárnap délelőttöt a noszvaji baptista körzet testvériségével töltötték el Szomolyán a helyi gyülekezetben.

A fiatalok a fővárosban különböző budapesti egyetemeken tanulnak, de van valami közös bennük: szeretnek Isten jelenlétében időzni és egymással is közösségben lenni.

A vendégeket és a jelen levő alkalmi gyülekezetet Cserés Attila Barnabás, a noszvaji körzet lelkipásztora köszöntötte a 145. zsoltár 17–21. verseivel: „Az Úrnak minden útja igaz, és minden tette jóságos. Közel van az Úr mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja. Teljesíti az istenfélők kívánságát, meghallja kívánságukat, és megsegíti őket.  Megtartja az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de a bűnösöket mind elpusztítja. Az Úr dicséretét hirdeti ajkam, áldja mindenki az ő szent nevét mindörökké!”

A vendégek énekekkel és bizonyságtételekkel szolgáltak közöttünk. A diákközösség által végzett munkáról ifj. Takács Zoltán szolgálatából kaphattunk betekintést.

Az igei üzenet átadását Koncsárd Balázs, a Baptista Teológiai Akadémia mester szakos végzős teológushallgatója kezdte a Lk 19,1–10 alapján, kiemelve az alábbi fő gondolatokat:

  • Istennek nem számít, hogy szegény vagy gazdag vagy
  • Isten szívén lenni az idők végéig
  • Mit jelent láthatóvá lenni az Isten számára?
  • Mit jöttél látni?
  • Hamar szállj alá a gondolataid fellegvárából, mint Zákeus tette a fügefáról!
  • Istennel kell kialakulnia a kapcsolódási pontodnak, mert ő belelát a szívekbe – „előtte nincs titok!”.

Kübler János, a Wesselényi Utcai Baptista Gyülekezet lelkipásztora folytatta az igehirdetés szolgálatát, kiemelve az alábbi fő üzeneteket:

  • Milyen változásokat idéz elő a Jézussal találkozó emberek életében ez a tény?
  • Bűnbánatra jutni Jézus lábainál, mint: Zákeus; a bűnös asszony; vagy Péter, aki megtagadta Mesterét!
  • A bűnbánatnak van folytatása, és az nem más, mint a bűnrendezés! Azokkal, akiket esetleg megbántottunk, megloptunk vagy bemocskoltunk, mert az önös érdekünk akkor és ott ezt generálta.

Zárógondolatként a helyi lelkipásztor összefoglalta, hogy Meyer Henrik (1842–1919) misszionárius, vándor bibliaárus munkássága a történelmi Magyarország területén benne volt az Isten tervében. Ugyan őt elbocsátották a munkájából (Brit és Külföldi Bibliatársulat), mert megszegte munkaadója szabályzatát azzal, hogy nemcsak árusította a Bibliákat, hanem elmondta személyes megtapasztalását is arról, hogy a Biblia üzenete milyen hatással volt rá, és hogyan ismerte meg Isten bűnbocsátó szeretetét és kegyelmét Jézus Krisztus által. Ezáltal lett ő Isten drága eszköze. 1873. március 6-án Budapestre érkezett a feleségével, és elkezdte hirdetni az evangéliumot. Vasárnapi iskolákat alapított a gyermekek részére. Hamarosan kitartó munkájának eredményeként négy személy elfogadta Jézus Krisztust élete megváltójaként, őket 1874. december 27-én Budapesten merítette be.

Első számú munkatársa a felesége volt, majd mások is csatlakoztak hozzájuk. Közös munkájuk gyümölcseként az Isten üzenete és annak kiáradó kegyelme láthatóvá vált Nagydisznódon, Újvidéken, a Szepességben, Budafokon, Budaörsön, Derecskén és Gyantán. A mindennapi fáradozása nem volt hiábavaló az Úrban, bár testi bántalmazásokban volt része, a hatóságok részéről pénzbírságot is kellett fizetnie, ezért bútorainak egy részét el kellett adnia, de ő nem adta fel azt a munkát, amibe az Úr állította!

Imaházépítésbe kezdtek, és a hazai gyülekezeteken kívül imaházépítési alapra gyűjtöttek szerte Európában: Londonban, Königsbergben, Skóciában, Hamburgban és Németország több gyülekezetében. 1887. augusztus 20-ára felépült az imaház. Ennek érdekessége, hogy az alapkőben elhelyezett oklevélben meghatározták, hogy a felépült imaházban csak német nyelven folyhatnak az igehirdetések. Mint később kiderült, a nemzetek és a történelem Ura, a mindenható Isten másképp gondolta ezt.

Meyer Henrik csupán egy eszköz volt az Isten kezében, általa sokan megismerhették Isten bűnbocsátó emberszeretetét és Jézus Krisztus által üdvözítő kegyelmét. Testvérünk 1875. augusztus 26-án Gyulán a Fehér-Körös vizébe bemerítette Kornya Mihályt és nyolc nagyszalontai megtérőt. Így indult útjára egy nagy szellemi ébredés a Kárpát-medencében, aminek köszönhetően mi is kellő időben megismerhettük egyenként ki-ki a maga helyén Isten üdvözítő kegyelmét, és ennek köszönhetően lehettünk együtt az Úr házában Szomolyán 2024. február 18-án, így simulva bele Isten üdvözítő akaratának tervébe!

Ezért legyen folytatása velünk annak, amit Isten hitelődeinken keresztül elkezdett Budapesten, Nagyszalontán, Tardon, Bükkzsércen, Noszvajon és Szomolyán!

Az alkalom testvéri közösségápolással és agapéval, szeretetvendégséggel zárult.

Soli Deo gloria!

Cserés Attila Barnabás körzeti lelkipásztor


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!