„Építs erős szellemi védőfalat életed, családod, szolgálatod köré” – ez volt a témája annak a csendes hétvégének, melyre az Új Remény Baptista Gyülekezet közösségét várták május 10–11. között. Az esemény alkalmait Hajdúböszörményben rendezték meg a Fürdőkert területén. A megjelentek a 34. és 35. zsoltárt tanulmányozták a másfél nap során.   

Tóth Sándor lelkipásztortól megtudtuk, a gyülekezet minden évben szervez csendes hétvégéket tavasszal és ősszel.

Egy „információáradattal” és az ezzel kapcsolatos „szennyezéssel” terhelt világban élünk. Ez alól nem vonhatjuk teljesen ki magunkat mi, keresztények sem. A városban élőket, a családokat különösen is érinti ennek valósága. Az időnk jelentős részét be kell osztanunk a különféle kötelezettségek teljesítésére (család, munkahely, óvoda, iskola, gyülekezet). Egy-egy hét, hónap úgy eltelik, hogy csak a fejünket kapkodjuk. Ezek a körülmények különösen is fontossá teszik olyan keretek megteremtését, melyek nincsenek programokkal túlzsúfolva, és ahol van időnk elmélyedni a Biblia olvasásába és az olvasottakon való elmélkedésbe. Ezen túl a résztvevőknek lehetőségük van az Ige köré gyűlve rácsodálkozni arra a sokféle bölcsességre, amit az Úr a Szentlélek által, valamint a Krisztus követése útján a tapasztalatokban adott. Az ember szíve, lelke és újjászületett szelleme vágyik a testvéri közösségre, melyet Isten drága jelenlétében élhet meg az Isten igéje tanulmányozásában, a dicsőítésben, az imaközösségekben, a kötetlen beszélgetésekben vagy éppen egy séta alkalmával. Jó érzéssel tölt el, amikor látom, hogy a tinédzserek is aktívan bekapcsolódnak a csendes napok programjaiba, és rácsodálkoznak arra, hogy milyen jó dolog imádkozni és igét olvasni. Az érdeklődőknek azt tanácsolom, hogy a mindennapok nehézségei mellett jöjjenek el ezekre az alkalmakra. Semmiképp se görcsöljenek rá ezekre a napokra, inkább engedjék meg a Szentléleknek, hogy munkálkodjon bennük, de általuk is mások építésére! A csendes hétvége lényege az elcsendesedésen, az Úrnál való „megpihenésen” és a krisztusi közösség megélésén van. Az eseményre elegendő Bibliát, jegyzetfüzetet és tollat hozni. Esetenként böjtöt is hirdetünk, amire ki-ki szabadon elkötelezheti magát.  

Nagy Sándor, a gyülekezet egyik vezetőségi tagja az idei csendes hétvége előkészületeit segítette.

A gyülekezeti tagok részvételi szándékának felmérésében, hogy ki mikor tud részt venni, ki kér szállást, illetve étkezést, abban segítettem. Ezen felül a csendes hétvégén a dalszövegek kivetítéséhez biztosítottam eszközöket.

Milyen szempontok szerint választják ki a vezetőséggel a csendes nap helyszínét?

Gyülekezetünk egyik tagja, Vezendi Krisztián hajdúböszörményi, ő ajánlotta a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontot. Tavaly ősszel már tartottunk ott csendes hétvégét. Mivel ez a helyszín tökéletesen megfelelt minden fontosabb elvárásunknak, végül oda szerveztük a csendes napokat. Hajdúböszörmény Debrecenhez közel van, a szabadidős tevékenységek mellett volt lehetőségünk ott aludni, és a szálláshelyen adott volt olyan helyiség, ahol a közösségi alkalmakat megtarthattuk. Ezen a helyszínen 2023 őszén voltunk először, már akkor is nagyon jól éreztük magunkat.

Hogyan készültek a családjával erre az alkalomra, és mit tapasztaltak az eseményen?
Feleségemmel amióta tagjai vagyunk a gyülekezetnek, mindig részt veszünk a csendes hétvégéken. Hálásak vagyunk azokért az áldásokért, melyeket az alkalmak során kapunk. Erre a hétvégére is szerettünk volna menni, és amikor a logisztikát terveztük, Máté fiunk is jelezte, hogy ő is szeretne jönni, aminek külön nagyon örültünk. Imádkozva készültünk, hogy Istenünk jelenlétében kicsit elcsendesedve, rá figyelve feltöltődhessünk.
Utólag mindannyian úgy éreztük, hogy nagyon áldott volt a két nap. Jó volt a testvérekkel együtt imádkozni, Istenünket dicsőíteni, Bibliát tanulmányozni, a beszélgetésekben látni, ahogy Isten munkálkodik mások szívében.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!