Ismerj meg! Ismerkedj! – Fogadjátok el egymást!

990

Konferenciát tartott a MEÖT Női Bizottsága Móron a helyi református egyház Szolgáló Szeretet Házában (üdülőjében) 2021. június 17–20. között. Ez a négynapos program a 2014-ben elindult „Ismerj meg! Ismerkedj!” konferenciasorozat folytatása volt. Az elmúlt évek során minden találkozó célja az volt, hogy cigány és nem cigány testvérnők találkozzanak egymással, megosszák a tapasztalataikat annak érdekében, hogy a válaszfalak leomoljanak cigányok és nem cigányok, valamint a különféle egyházakhoz tartozó résztvevők között. 2018-ban bővült a résztvevők összetétele, ugyanis cigány férfiak, illetve házaspárok is részt vettek a programon.

Idén pedig az „elfogadás” szó mentén módosult az előadók köre: egy látássérült testvérünk beszélt az életéről, a munkájáról, valamint – a cigánymisszión túl – olyan missziói területekről és élethelyzetekről is hallhattunk beszámolót, amelyek lényege szintén az elfogadás.

A téma (Fogadjátok el egymást!) alapozásaként Gerőfiné dr. Brebovszky Éva evangélikus lelkésznő tartott bibliatanulmányt Jákob és Ézsau konfliktusát és annak feloldását elemezve (1Móz 32,4–10.14–22; 33,3–11). Hangsúlyossá váltak mindannyiunk számára a következő gondolatok. Az elfogadás ott kezdődik, hogy megismerjük a múltat. – Téves és veszélyes a felejtés. Az elrendezetlen ügyek a múlt kísértései. – A rendezetlen múlt visszaüt. – Akinek nincs múltja, nincs jövője. – A félelem rossz tanácsadó, beindíthatja az agressziót, nagy energiákat tud mozgósítani. Rossz irányban lát. – Mindig szabad Isten ígéreteire támaszkodni és hivatkozni. – Az ima kinyit az Isten szerinti megoldás felé. – Minden elfogadás alfája és ómegája: meglátni Isten képmását a másikban és magamban is. „…amikor megláttam arcodat, mintha Isten arcát láttam volna” – mondta Jákob Ézsaunak.

Ékes Ilona (egykori országgyűlési képviselő), az ERGO (Európai Emberi Jogi Szervezet) munkatársa olyan aktuális világproblémákról szólt, amelyek minket, magyarokat is érintenek (LMBTQ-lobbi, a gyermekek érzékenyítése a Bibliával ellentétes tanításokkal). Mit jelent az elfogadás, a befogadás ebben a témában? – tette fel a kérdést. A keresztény embernek ma különösen nagy felelőssége van abban a vonatkozásban, hogy mi mellett áll ki. Számunkra a Biblia a tiszta forrás. Tanítsuk úgy a jövő nemzedéket, hogy a teremtettségüket el tudják fogadni! – Beszámolt arról is, hogy Európában magas a meddőségi arány. Fontos, hogy mindenki figyeljen az egészségére. Felhívta a figyelmet a szoptatás fontosságára, valamint arra, hogy a császármetszések száma 50% fölött van. Ennek kötődési zavar lehet a következménye. A homoszexualitás mögött kötődési problémák vannak zömében. Szervezetük rövid kiadványokat szerkeszt ezekben a témákban. (Ajánlott szakirodalom a témában: Szégyen és kötődés c. könyv, Harmat K.)

Dr. Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkipásztor (Dobos Károly lepramissziót szervező lelkész unokája) három területen végez külmissziós szolgálatokat: a menekültek között a határ mentén, a Magyarországon tanuló külföldi diákok körében, valamint a nem keresztény országok felé. Misszióúton volt egy nemzetközi kis csapattal 2021. január 15. – február 5. között Egyiptomban, az iszlám világban. Azért utazik, hogy a misszióparancsot teljesítse, s az evangélium eljusson ilyen helyekre is. Részletesen beszámolt erről a szolgálatáról. Felüdült Egyiptomban a szolgálat közben. Hasonló rövid távú misszióútra bárki jelentkezhet, aki erre elhívást kapott, s aki elmondhatja magáról: „Nem a félelem lelkét kaptuk…”

Nagy érdeklődéssel hallgattuk Dobos Ágoston itthon végzett szolgálatát is a tranzitzónákban, afgán menekültek között. Isten elhívott olyan személyeket, akik már régen elindították és kifejlesztették, hogy kreatív módon, használva a technikát, nyelvtudás nélkül hogyan lehet továbbadni az evangéliumot a különféle nyelvű embereknek.

Ebbe a szolgálatba kapcsolódott be Ágoston, aki négy évig volt Amerikában nemzetközi diák annak idején.

Ott részese lehetett annak a missziónak, amely a külföldről érkezett diákok felé irányult. Ennek keretében keresztény családok látták őt is vendégül. Akkor elhatározta, hogy itthon is megvalósítja ezt a missziót. Jelenleg is élnek Magyarországon olyan diákok, akik üldözött keresztényként kerültek ide. Rajtuk kívül különféle országokból is tanulnak itt fiatalok a magyar városokban. Közülük 40 diákot vendégül láttak Békésszentandráson nyári program keretében. Ugyancsak 40 üldözött keresztény diák részesülhetett csodálatos karácsonyi vendéglátásban magyar családoknál.

Téma volt az idősek és a fiatalok kölcsönös elfogadása is. Ebben a gondolatkörben két fiatal testvérnőnk beszámolóját hallgattuk meg. Gerőfi Anna egy budapesti idősek otthonában segít önkéntesként. Varga Diána látássérült – mentálhigiénés képesítéssel is rendelkező – lelkész pedig egy vidéki idősek otthonában végez főállású szolgálatot intézményi lelkészként. Példaértékű és bátorító volt számunkra Diána örömtől sugárzó arca, vidámsága – a körülmények ellenére is. Egy vak fiatal lány szájából hallottuk: „A másikat akkor tudom elfogadni, ha önmagamat el tudom fogadni.”

Mór egy kétnyelvű település. 250 éve élnek itt svábok is. A Benes-dekrétumok értelmében 1946–48 között meg kellett valósítani a Móron élő svábok áttelepítését a Felvidékre, ugyanakkor a Felvidéken élő magyarok Mórra történő települését. 90 család került Mórra ily módon. 1946 pünkösdjén három napig szóltak a harangok Móron. Szívszorító volt hallgatni azoknak a testvéreinknek az emlékezését ezekre az évekre, akik – magyar áttelepítettként – valamilyen módon érintve vannak ebben az eseményben. Nem volt könnyű ott akkoriban az egymás elfogadásának a megvalósítása. Akik Istenre és a gyülekezetre támaszkodhattak, azoknak picit kedvezőbb volt a helyzetük.

Ha a bemutatott szolgálatok közül bármi felkeltette az érdeklődést, akkor kereshető a MEÖT Női Bizottsága az elnök (B. Pintér Márta) elérhetőségén: marta.pinter@lutheran.hu.

Köszönjük a szervezést a MEÖT munkatársainak, és a vendéglátást a móri testvéreknek.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!