Illéssys sikerek az erfurti Gasztronómiai Olimpián

2138

Az IKA Culinary Olympics 2016. október 22-25. között a szokásos helyszínen, Erfurtban került megrendezésre, ahol közel 800 egyéni kiállító, 32 nemzeti válogatott, 20 junior nemzeti válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális csapat,85 gyümölcs- és zöldségfaragó mérte össze tudását a következő kategóriákban: szakács artisztika (D1), cukrász artisztika (D2), szakács díszmunka, cukrász-termékek. Számunkra legizgalmasabb a cukrász artisztika és a szakács munka volt.

Iskolánkból, az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolából két egyéni versenyző, szakoktató-tanár nevezett, s szakmai erejüket mutatja, hogy mindketten érmekkel térhettek haza: Horváth Ferenc bronzéremmel és Tóth László két bronzéremmel.

Ide eljutni, azt jelentette, hogy túl vannak egy hosszú felkészülésen, hosszú-hosszú munkaórákon, jól és néha kevésbé jól sikerült elemeken, melyből kialakult az, amit letettek a világ elé. A négy napon keresztül zajló világversenyen a zsűri naponta értékeli a bemutatott művészi alkotásokat.

Horváth Ferenc mesterszakács idén először járt olimpián, ötfogásos menüsora, többek között libamájból, kecskesajtból készült finger foodjai (falatkái) elkápráztatták a zsűrit. Tóth László pontosan ugyanazokat az ételeket készítette el, csakhogy tragantból (porcukor, víz és zselatin keveréke). A két versenymunka egymás mellett még erősítette is a másikat, s a zsűrinél először komoly megdöbbenést, sőt zavart okozott a tragantból készült szakács hidegkonyhai másolat. Végül testvériesen mindketten nagyon megérdemelt bronzéremnek örülhettek.

Tóth László „erősebb, látványosabb”, az idén száz esztendős BMW autókat bemutató, ugyancsak tragantból készült versenymunkáját a zsűri ismét bronzmedállal jutalmazta, s utólag az is kiderült, hogy éppen csak elmaradt az ezüstérmes ponthatártól. A 2 × 1,4 méteres versenyasztalra tett alkotás súlyban is sokat nyomott. Négyhónapnyi alkotómunka állt ebben a versenymunkában, mely úgy kezdődött, hogy átszitált közel kétszáz kilogramm porcukrot a két versenymunkához, hogy a legnagyobb finomságot érje el. Ez a cukrásztechnika rendkívül nagy figyelmet igényel: a tragant könnyen pattan, törik, illetve a tökéletes csiszolás pörgeti a munkaórákat.

Egy ilyen világverseny egyúttal a szakmai továbblépés helyszíne is: az új trendek, anyagok, technikák megfigyelése, de a kötetetlen szakmai beszélgetéseken túl a kapcsolatépítés színtere is. Egy pedagógus pedig napi munkájában mindezeket fel tudja használni. Természetes kísérője volt az olimpiának a különböző típusú cégek jelenléte is: konyhatechnikai, gasztronómiai és idegenforgalmi.

Mindkét versenyzőnek volt két-két kísérője, segítője is, Tóth Lászlónak Duli Annamária tanárnő, aki tolmácsi feladatokat is ellátott, és Toldi Attila igazgató úr, akire itt sherpai feladatok vártak. Horváth Ferencet pedig két munkatársa kísérte el, Búzás Zoltán és Boros Krisztián, iskolánk 2016 júniusában végzett volt tanulója. Mindketten a Horváth Kert Vendéglő dolgozói, akik számára szakmai tanulmányút volt az olimpia, de a verseny előtti napon is segítettek a munka végső fázisában.

Kellemes meglepetés is érte versenyre készülőket. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Sziráki András úr kétnapos látogatást tett a helyszínen, ami elismerése volt a kétkezi, gyakorlati alkotómunkának, és a cukrász- és szakácsképzésnek egyaránt.

Beszámolóm végén kiemelten is szeretnék köszönetet mondani Tóth László kollégám olimpiai részvételét támogatóknak, az általuk nyújtott anyagi és természetbeni hozzájárulás nélkül nem tudott volna részt venni a jelentős költségeket (felkészülési és versenyalapanyagok, utazás, szállás, nevezési díj stb.) jelentő olimpián: Baptista Szeretetszolgálat, Kisújszállás Város Önkormányzata, EPOSZ Kft., Borsodi Műhely Kft., Indián Rizs Kft., Horváth Kert Vendéglő, Sas János, Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, JNSZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Baromfiudvar 2002. Kft. (Debrecen), Écsy Kft. (Budapest).

Büszke vagyok illéssys kollégáimra, akinek mesterségbeli tudását tükrözi a három olimpiai érem, illetve arra a fenntartói és iskolai szintű az összefogásra, mellyel segítettük az eredményest részvételt.

Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola