Horizontok – Ifjúsági vezetőképző

0
912
Ifjúsági vezetők

Debrecenben ismét megrendeztük az ifjúsági vezetőképzőt 2015. november 13–15. között. Az eseményre közel 60 fiatal jött az ország minden tájáról és határainkon túlról is hogy épülhessenek a hitben, és tanulhassanak egymástól és Istentől. Jeff Carter volt az előadó, aki az Európai Baptista Szövetségben az ifjúsági munkások képzéséért felelős, családjával Csehországban él és szolgál.

Jeff a következő témákról beszélt a hétvége során:

– Horizontok. Mi is ez? Mit jelent?

– Elhívás a fiatalok közötti munkára

– Az Ifjúsági munka céljai I–II.

– A magvető példázata.

Szombat délután Halász Timi beszélt arról, hogyan kapott Istentől elhívást, és hogyan állt be abba a munkába, amit most végez. Ezt követően Nagy Kata, gyülekezetünk missziósa számolt be az EE-ről, amelyet országszerte tanít gyermektanítóknak, hogy az evangélium üzenetét a kisgyermekek is tovább tudják adni. Számomra a legkülönlegesebb előadás szombat este volt, egy kis cukrászdai látogatás után. Arról szólt, hogy mi a személyes célunk az ifjúsági munkában, mit tartunk fontosnak ebben a szolgálatban. Fontos az, hogy mi az Istentől való elhívásod, és az is, hogy milyen szolgálatba állsz be – a kettő nem mindig ugyanaz. Hogy Istentől való elhívásodat hasznosítani tudd a gyülekezeten belül, ahhoz szükséges egyeztetned lelkészeiddel, gyülekezeteddel, megismerned az ő látásaikat, céljaikat. Jeff beszélt arról is, hogy sok akadálya lehet annak, hogy betöltsd a küldetésed: emberek, vezetés, pénz hiánya stb. Ilyen főleg akkor fordul elő, ha új területen szeretnél szolgálatot kezdeni. Szükséges minden gyülekezetnek, fiatalok csoportjainak, hogy rendelkezzenek egy olyan dokumentummal, amely tartalmazza a célokat, módokat, megvalósítási tervet.

Egy mozaikszót hozott fel példának, ami a következő: cross.

Care – törődés, Reach – elérés, Offer – felajánlás, Share – megosztás, Serve – szolgálat.

A gondoskodás, törődés a közösségen keresztül; elérni embereket az evangéliummal, azaz evangelizáció; a felajánlás a dicsőítést jelenti ebben a koncepcióban; megosztani másokkal a tapasztalatokat, vagyis tanítványozni, és a szolgálat a missziót jelenti.

Vasárnap a magvető példázatáról beszélt Jeff. Mesélt arról, hogy régebben mezőgazdasági missziósnak tanult, és azt gondolta, abból és azért fog élni, hogy krumplit termeszt Jézusnak/Jézusért, de Istennek más terve volt. Jézus hétköznapi és emberközeli példákkal tanította az embereket Isten országának alapelveiről, működéséről, és arról, hogy mit szeretne Isten elvégezni az életünkben. Jeff a példázatokat egy hagymához hasonlította. Miközben elkezdjük lefejteni a héjat, meglátjuk az értéket, amiben még több minden van, ahogy egyre haladunk befelé. A magot, amiből majd erős növény lesz, a fiatalokhoz hasonlította. A fiatalok, a gyerekek nagy lehetőségeket tartalmaznak. Elmondta, hogy azoknak, akik Istent követik, 80%-uk 20 éves kora előtt döntött. Lényeges az, hogy minél több magot tudjunk vetni és minél korábban, hogy a fiataloknak később az életük része legyen Isten és a vele való kapcsolat.

A mai világban éreztetnünk kell a fiatalokkal, hogy elfogadjuk őket úgy, ahogy vannak, hogy mennyire fontosak a gyülekezet számára, hogy szolgálatba tudjanak állni, és ajándékaikat ki tudják bontakoztatni. Figyeljünk fiataljainkra, invesztáljunk az életükbe, legyünk példák számukra, mutassuk meg, hogyan lehetnek hatékonyak, támogassuk őket, imádkozzunk értük!

Reméljük, hogy a következő képzésen te és ti is részt tudtok venni.

Megosztás