Horizontok – Ifjúsági vezetőképző

1778
Ifjúsági vezetők

Debrecenben ismét megrendeztük az ifjúsági vezetőképzőt 2015. november 13–15. között. Az eseményre közel 60 fiatal jött az ország minden tájáról és határainkon túlról is hogy épülhessenek a hitben, és tanulhassanak egymástól és Istentől. Jeff Carter volt az előadó, aki az Európai Baptista Szövetségben az ifjúsági munkások képzéséért felelős, családjával Csehországban él és szolgál.

Jeff a következő témákról beszélt a hétvége során:

– Horizontok. Mi is ez? Mit jelent?

– Elhívás a fiatalok közötti munkára

– Az Ifjúsági munka céljai I–II.

– A magvető példázata.

Szombat délután Halász Timi beszélt arról, hogyan kapott Istentől elhívást, és hogyan állt be abba a munkába, amit most végez. Ezt követően Nagy Kata, gyülekezetünk missziósa számolt be az EE-ről, amelyet országszerte tanít gyermektanítóknak, hogy az evangélium üzenetét a kisgyermekek is tovább tudják adni. Számomra a legkülönlegesebb előadás szombat este volt, egy kis cukrászdai látogatás után. Arról szólt, hogy mi a személyes célunk az ifjúsági munkában, mit tartunk fontosnak ebben a szolgálatban. Fontos az, hogy mi az Istentől való elhívásod, és az is, hogy milyen szolgálatba állsz be – a kettő nem mindig ugyanaz. Hogy Istentől való elhívásodat hasznosítani tudd a gyülekezeten belül, ahhoz szükséges egyeztetned lelkészeiddel, gyülekezeteddel, megismerned az ő látásaikat, céljaikat. Jeff beszélt arról is, hogy sok akadálya lehet annak, hogy betöltsd a küldetésed: emberek, vezetés, pénz hiánya stb. Ilyen főleg akkor fordul elő, ha új területen szeretnél szolgálatot kezdeni. Szükséges minden gyülekezetnek, fiatalok csoportjainak, hogy rendelkezzenek egy olyan dokumentummal, amely tartalmazza a célokat, módokat, megvalósítási tervet.

Egy mozaikszót hozott fel példának, ami a következő: cross.

Care – törődés, Reach – elérés, Offer – felajánlás, Share – megosztás, Serve – szolgálat.

A gondoskodás, törődés a közösségen keresztül; elérni embereket az evangéliummal, azaz evangelizáció; a felajánlás a dicsőítést jelenti ebben a koncepcióban; megosztani másokkal a tapasztalatokat, vagyis tanítványozni, és a szolgálat a missziót jelenti.

Vasárnap a magvető példázatáról beszélt Jeff. Mesélt arról, hogy régebben mezőgazdasági missziósnak tanult, és azt gondolta, abból és azért fog élni, hogy krumplit termeszt Jézusnak/Jézusért, de Istennek más terve volt. Jézus hétköznapi és emberközeli példákkal tanította az embereket Isten országának alapelveiről, működéséről, és arról, hogy mit szeretne Isten elvégezni az életünkben. Jeff a példázatokat egy hagymához hasonlította. Miközben elkezdjük lefejteni a héjat, meglátjuk az értéket, amiben még több minden van, ahogy egyre haladunk befelé. A magot, amiből majd erős növény lesz, a fiatalokhoz hasonlította. A fiatalok, a gyerekek nagy lehetőségeket tartalmaznak. Elmondta, hogy azoknak, akik Istent követik, 80%-uk 20 éves kora előtt döntött. Lényeges az, hogy minél több magot tudjunk vetni és minél korábban, hogy a fiataloknak később az életük része legyen Isten és a vele való kapcsolat.

A mai világban éreztetnünk kell a fiatalokkal, hogy elfogadjuk őket úgy, ahogy vannak, hogy mennyire fontosak a gyülekezet számára, hogy szolgálatba tudjanak állni, és ajándékaikat ki tudják bontakoztatni. Figyeljünk fiataljainkra, invesztáljunk az életükbe, legyünk példák számukra, mutassuk meg, hogyan lehetnek hatékonyak, támogassuk őket, imádkozzunk értük!

Reméljük, hogy a következő képzésen te és ti is részt tudtok venni.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286