Hit és Pedagógia Konferencia

2048
Előadás a konferencián. Fotó: Fehér Bertalan

A Hit és Pedagógia Konferenciát 2015. március 7-én pedagógusok, óvodapedagógusok, valamint gyülekezeti tanítók számára szerveztek. Én, mint pedagógus (és mint egykori gyülekezeti ifjúsági munkás) vehettem részt a konferencián.

A délelőtt folyamán három előadást hallottunk, délután pedig számos, gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó keresztyén misszió mutatkozott be.

Papp János előadást tart. Fotó: Fehér Bertalan.
Papp János előadást tart. Fotó: Fehér Bertalan.

Papp János egyházelnökünk bevezetésével a nap fő íve arra a hídra épült, amit a gyülekezeti lelki munkások és az intézményekben dolgozó pedagógusok között kívántak építeni ezzel a rendezvénnyel. Erre épültek az előadások és a bemutatók is. Teljesen más közeg a hívő szülők gyermekei és az intézményekben tanuló gyermekek légköre, de szeretnénk mindkettőjüket elérni Krisztusnak és ebben segíteni egymást.

Az első előadás: Steiner József: Egészséges gyülekezetek építése a jövő generációi számára. Fontos, hogy Isten –és emberközpontú gyülekezeteink legyenek; ezen felül legyünk céltudatosak befogadó módon; magas lelki és szakmai minőséget nyújtva; az ősi üzenet új formában történő átadásán fáradozzunk; és mindezt a Szentlélektől teljes és értelmes hozzáállással tegyük. A gyermekek és fiatalok megérzik, ha egy közösség nem befogadó, nagyon érzékenyek a képmutatásra, rugalmatlanságra, merevségre, szeretetlenségre. Éppen ezért legyünk hitelesek, krisztusiak!

A második előadás: Varga György: Jó minta: intézmény – gyülekezet kapcsolat. A misszió egy olyan megbízatás, amit sokan kötelességnek tekintenek, és kényszerből végeznek rossz szájízzel. Fontos a küldőhöz (Istenhez) való viszonyunk, és jó, ha tudatosul bennünk, hogy az Ő hatalmát hordozzuk, és így lehetünk hatással a környezetünkre!

Elengedhetetlen a „hitből hitbe” bőségmentalitás, amikor el „kell” hinnünk, hogy „mire odaérünk, meglesz”! „Kelljen” sok hit a megvalósításhoz, ne legyen elég a mi erőforrásunk, hiszen akkor nincs is igazán szükségünk a Mindenható Úrra!

Égető fontosságú, hogy a fiatalok tudjanak lelkileg fejlődni és növekedni a gyülekezetükben, és ne csupán jól érezzék magunkat: ez édes kevés, hiszen a „jól érzési piacon” nagy a kínálat, és mi keresztyénként nem fogjuk tudni lepipálni a világ által nyújtott lehetőségeket. Ennél több kell! Érezzék a fiatalok, hogy szükség van rájuk, legyenek feladataik, és tudjanak kihívásokkal szembenézni!

A harmadik előadás: Pécsi Rita: Egészséges személyiség. Fontosak az érzelmek? De még mennyire! Mára már számos kutatás kimutatta, hogy az IQ-nál (értelmi intelligencia) sokkal fontosabb az EQ (érzelmi intelligencia)! Amíg az IQ-nak van, addig az érzelmi intelligenciának nincs felső határa, ezért nevelhető, fejleszthető, formálható! Bizonyára sok pedagógus társam ismeri ezt a mondatot: „Hozott anyagból dolgozunk!” Valóban? Ha csak a velünk született adottságok számítanának, akkor Nick Vujicic (kezek és lábak nélkül született!) nem tudna teljes életet élni, azonban van felesége, gyermeke és Isten csodálatos módon használja őt az egész világon! Hiába van adottsága valakinek például a zenéhez, ha napi mínusz öt percet gyakorol, soha nem lesz belőle zenész!

Délután bemutatkoztak: Szülő Klub (Érd), Életrevaló (baptista tankönyvsorozat), Timóteus Társaság, FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén),YFC Fiatalok Krisztusért – Biztos Szikla Klub (tiniknek), Alpha – Ifi Filmsorozat, EE Egyéni Evangélizáció, B49 Baptista Szeretetszolgálat Iskolaprogramja, valamint a budapesti Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola (BTM-es, SNI-s gyermekek számára).

Nagyon köszönjük az előadóknak, a szervezőknek, segítőknek ezt a minden tekintetben nagyon színvonalas konferenciát! Várjuk a folytatást!