Hét szempont a keresztények online viselkedéséhez

3277

Nem olyan régen szólnom kellett valakinek, mert az online jelenléte nem volt harmóniában azzal, amit a gyülekezetben hirdetünk.

Ez az eset is közrejátszott abban, hogy elkezdtem a témával foglalkozni. A napokban találtam meg Ron Edmondson blogját (ronedmondson.com), és megfogtak az alábbi hét pontban összefoglalt gondolatok. Egyre több keresztény használja az online világ adta lehetőségeket, így fontosnak tartom, hogy beszéljünk ezekről a kérdésekről is.

1. Vizsgáld meg, mi mellé állsz! A Biblia azt mondja, hogy mindent vita és veszekedés nélkül vigyünk véghez (Fil 2,14).Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek ügyek, amelyeket támogatsz, de azoknak erkölcsösnek és biblikusaknak kell lenniük.

2. Ne legyenek nyilvános viták! Hacsak nem a Máté 18 alapján cselekszel – ami ne forduljon gyakran elő –, ne online vitasd meg a problémáidat másokkal. Nem hasznos, és soha nem kíséri béke (Róm 12,18; Zsid 12,14).

3. Ne szurkálódj! Soha ne mondjunk olyanokat másokról, amelyeket kisebb szúrásokként értelmezhetnek. Tartsd kordában “az online nyelved” (Jak 3). Ezt egyfajta passzívagresszív taktikának látom. Biztonságosnak érezzük, hogy online szurkálódjunk, vagy inzultáljunk más embereket olyan dolgokkal, amelyeket a szemükbe nem mernénk mondani.

4. Bátoríts! A közösségi média jó módja lehet mások bátorításának. Nem szabad tömegesen elárasztanunk mindent posztokkal. Kevesen szeretik azokat az embereket, akik mindent megosztanak, de sokan szeretnek kifejezetten nekik szánt üzeneteket olvasni.

5. Szolgálj másoknak! Úgy, ahogyan ők is szolgálnak feléd. M indig gondolkodjunk, mielőtt posztolunk. Állj meg! Vegyél levegőt! Gondolkozz! Posztolj! Kérdezd meg magadtól, hogy milyen benyomást keltesz másokban magadról a poszt által (Lk 6,31).

6. Óvakodj a büszkeségtől! Óvatosnak kell lennünk önmagunk reklámozásával és a kérkedéssel. Magam is gyakran bátorítok más pásztorokat online aktivitásra a királyság építése céljából. Ez jó alkalom számomra is , hogy emlékeztessem magam a valódi okra, amiért én is elkezdtem ezt. Mindig meg kell vizsgálnunk a motivációnkat és a szívünket. Ne engedjük, hogy az egónk elvegye a dicsőséget Istentől!

7. Ne engedd, hogy a közösség helyére álljon! Könnyű azt írni, hogy boldog születésnapot vagy azt válaszolni, hogy imádkozom érted, miközben nem is teszünk így. Nem cserélhetjük Krisztus testének, a gyülekezetnek a feladatait online jelenlétre (ApCsel 2,42–47, Zsid 10,24).

Fordította és a bevezetőt írta: Bacsó Benjámin Forrás: gyulekezetvezetes.blog.hu