Hátrahagyottak: gyász az öngyilkosság után

2472

Az öngyilkosság megelőzésének világnapján tartottak ma könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetést az Aranytíz Kultúrházban, amelyen felszólalt többek között a Magyar Családterápiás Egyesület képviseletében dr. Hardy Júlia pszichiáter, kiképző családterapeuta, Szabóné dr. Kállai Klára a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) titkára, valamint dr. Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke, az OORI Tündérhegyi Pszichoterápiás Osztályának vezetője.

A beszélgetés alapjául szolgáló kötet, a Harmat Kiadó „életvédelmi projektjének” részeként megjelentetett Albert Y. Hsu Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után című könyve újszerű segítséget adhat a gyászoló családoknak, hozzátartozóknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adata szerint világszerte  évente csaknem egymillió ember vet véget önszántából életének. Magyarországon a KSH legutóbbi felmérése szerint 2013-ban 2093 öngyilkosságot követtek el. Bár ez a szám 1987 óta csökkenő tendenciát mutat, a százezer lakosra jutó esetek számát tekintve Magyarország még mindig az élmezőnybe tartozik. Noha az öngyilkosságoknak többnyire csak egy közvetlen áldozata van, a kutatások szerint azonban minden eset legalább hat, olykor tíz vagy akár több személyt – közvetlen családtagot, hozzátartozót, ismerőst érint. Így évente hozzávetőlegesen 12-20 ezer ember találja szemben magát ezzel a többnyire rendkívül súlyos, a családok életére akár generációkon át is kiható traumával.

A veszteséget különösen nehéz feldolgozniuk azoknak, akik öngyilkosság következtében veszítik el hozzátartozójukat – mondta el a kötet bemutatója kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója.  –  Az érintetteknek ugyanis nemcsak az elhunyt iránti gyásszal, hanem számtalan kínzó kérdéssel, kétséggel, nem egyszer a környezetük kimondott vagy kimondatlan megbélyegzésével, szégyennel, haraggal, sőt akár az öngyilkosság felfedezéséből adódó, egy életre kiható pszichés traumákkal is meg kell birkózniuk.Ezzel a kötettel és a témában kezdeményezett párbeszéddel szeretnénk ebben a többnyire csendben zajló, ám sokakat érintő igen súlyos kérdésben a tapasztalatokat megosztani és segíteni a feldolgozást, a megelőzést.

Az öngyilkosság igen súlyosan érinti a családokat: a hátrahagyottak sokszor irreális bűntudattal küzdenek, a gyermekek nagyon erős megfelelési kényszerrel válaszolhatnak, amely kihathat későbbi életükre, leendő párkapcsolataikra is, nem beszélve az öngyilkosságok generációkon átadódó hatásairól. Ráadásul a kutatások szerint a hozzátartozók ezekben az esetekben nagyobb öngyilkossági kockázatnak is vannak kitéve, mint más gyászolók, így a szakemberek a megelőzést a pszichés egészségmegőrzés igen fontos területének tartják.

Albert Y. Hsu Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után című Christian Book Award díjas hiánypótló kötete új szemléletet hoz az öngyilkosság feldolgozásában. A személyes élményen is alapuló könyv a gyászfolyamat fázisainak bemutatásán túl válaszokat keres az öngyilkosságok nyomán felmerülő nyomasztó kérdésekre, valamint konkrét tanácsokat is ajánl a gyógyuláshoz, illetve a kívülállók segítségnyújtásához.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!