Az ember a nyolcvanadik életévéhez közeledve – bőven a 90. zsoltár szerinti bibliai koron belül – hajlamos arra, hogy egy-egy ünnep előtt felidézze néhány régi élményét. Különösen így van ez a karácsonnyal kapcsolatban. Annál elevenebb az élmény, minél régebbi, különösen, ha gyerekkori, még inkább, ha kisgyerek kori.

Pár napja kaptam egy kedves levelet a Békehírnök szerkesztőjétől – hajdan volt kitűnő tanítványomtól –, amelyben arra kér, hogy írjak a karácsonyi számba egy cikket, és hogy ne legyen kibúvó, azt is megírta, hogy „lehet bizonyságtétel, történet, tanács, bármi”.

Komoly könyveket, tanulmányokat eleget írtam már. Így hát most egy meghatározhatatlan műfajú valami következik, leginkább talán mégis az illik rá, hogy „cikk” – ahogy Hajnalka kérte.

Nos, amikor megkaptam ezt a levelet, egy régi karácsonyi gyermekének jutott eszembe, és azóta sem szabadultam a gondolattól, hogy ebből kiindulva írjak. Édesanyámnak volt egy különös talentuma. Gyakran írt verseket, sőt énekeket is. Kicsi gyerekkorunkban minden karácsonykor sokszor énekeltünk egy kedves ősi dallamra általa írt és persze nekünk szánt verset. Idézem a szöveget: Mily gyönyörű vagy!

Mily gyönyörű vagy, szent karácsony éj!

Ma minden, minden
Jézusról beszél.
Mennyből jő az üzenet:
Földre szállt a szeretet
Szent karácsony éjjel.

„Krisztus született
Betlehemben ma!…”
– Zengi a szent angyaloknak kara.
Jézus Krisztus született,
Legyen béke, szeretet
Szent karácsony éjjel!

„Dicsőség legyen
mennyben Istennek,
Béke a földön
minden embernek!”
A szívedben adj helyet,
Lesz majd béke, szeretet
Szent karácsony éjjel.

(www.dralmasi.hu – Könyvek / Általam szerkesztett, kiadott könyvek / 6. Almási Mihályné: Maradj velem, 92. o.)

A karácsony gyönyörű

Csillogó fehér hó, angyaljárta szikrázó csillagos éjszaka, ajándékok, ének-zene, fenyő- meg süteményillat, csilingelő szán – nem folytatom.

Tudod-e, hogy „Ma minden, minden Jézusról beszél”?

Egyre békétlenebb világunkban talán már feltartóztathatatlanul tombol a gyilkos gyűlölet. Tudod-e, terjeszted-e a karácsonyi evangéliumot, hogy „földre szállt a szeretet”?

Mered-e hangoztatni, hogy „legyen béke, szeretet”, és hirdeted-e, hogy „lesz majd béke, szeretet”? A versben ez a néhány kurzív sor szakaszonként egy-egy, már nem is annyira gyermekénekszöveg, sokkal inkább a múltról, a jelenről és a jövőről szóló prófécia – a szó legtágabb értelmében.

Legyen gyönyörű, titokzatos, örömteli az emlékünnep, és legyen eszméltető, reménykeltő a jó hír, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus mint Békefejedelem úton van felénk, hogy megtörje a gonosz erejét. Áldott karácsonyt!

Dr. Almási Mihály


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!