Gyógyító önéletírás

1333

Az őszinte írás gyógyító hatásával kutatások foglalkoztak az utóbbi években. Több terápia is született ezekből a felismerésekből. Kibeszélni vagy kiírni magunkból a terhet, a fájdalmat, az értelmetlenséget, hogy meggyógyuljunk, ez régi felismerése az embernek. A rendszeres bűnbánat, az ismétlődő bizonyságtétel és vallomás gyakorlata minden keresztény közösségben otthonos. Személyes lelki életünkben viszont nem mindig használjuk tudatos és módszeres eszközként mint „gyógyszert”. Ezen út első lépése, amit az ember időről időre megismételhet, a magunkkal való számvetés. Ha végighaladunk a következő kérdéseken, és őszinte választ adunk rájuk, írásunk végére jutva egészségesebbek leszünk. Ha viszont magunk előtt is titkolunk bármit, akkor még nincs értelme nekikezdeni. Értelme ugyanis csak akkor van, ha a végsőkig őszinték vagyunk. Ha erre elszántuk magunkat, akkor csupán egy szabad fél nap, egy üres füzet és egy jó toll kell hozzá. Kezdhetjük is!

Család

Hogy emlékszel vissza a szülői házra? Hogy fogadtak? Melyek a legrégebbi emlékeid? Hogyan látod édesapádat, édesanyádat és a családod többi tagját? Milyen volt az egymáshoz való viszonyuk? Milyen légkört árasztottak magukból? Milyen érzéseket keltett benned a jelenlétük? Mit jelentettek számodra a nagyszüleid (házuk, tárgyaik, emlékeik, ételeik, szokásaik, a náluk töltött idő)?

Gyermek- és ifjúkor

Gyermekkorod és ifjúságod éveinek emlékeit írd le sorba (iskolai történeteket, utazásaidat, barátaidat, szerelmeidet, játékaidat, örömeidet, csalódásaidat, ellenfeleidet, álmaidat, vágyaidat, eredményeidet, kudarcaidat, kapcsolataidat, jellemedet, szeretett és utált viselkedéseidet, Istenről való felfogásodat és a hozzá való viszonyodat, bátor és gyáva tetteidet, büszkeségeidet és szégyeneidet)!

Jövő és jelen

Milyen jövőt dédelgettél magadban? Mi teljesült belőle, mi nem? Hogy történt egyik és másik? Mik most a terveid? Hogy állsz velük? Milyen nehézségekkel, problémákkal küzdesz mostanában? Mitől várod a megoldást? Miért nem rendeződnek? Mire lenne szükséged? Milyen sérelmeket és bűnöket hordozol? Mit gondolsz róluk?

Önismeret

Milyen ember vagy? Hogyan bánsz másokkal, családtagokkal, barátokkal, idegenekkel? Mik az erősségeid és mik a gyengeségeid? Mik a fő hibáid? Miket nem vagy hajlandó elfogadni közülük? Mikben vallottál kudarcot? Hogy hatottak ezek életedre? Milyennek tartod magad? A hozzád közeliek is így látnak? Ők hogy gondolkodnak rólad, milyennek ítélnek, milyennek tapasztalnak?

Istenhit

Mit gondolsz Istenről? Számodra ki ő? Mit gondolsz a világról, az emberekről, az élet értelméről és céljáról, a legfontosabb értékekről, a túlvilágról, a megtérésről, a bűnről, a kereszténységről? Kit tartasz hívő embernek? Te hívő ember vagy-e? Milyen tapasztalataid vannak Istennel? Mit kaptál tőle, mit ad neked, mit vár tőled?