Gondolatok a holnapi imanap elé

379

Ki szereti a feszültséget, a bizonytalanságot, a zavart, a konfliktust, a megosztást, az erőszakot?

Milyen hatással van a lelkünkre a folyamatos nyugtalanság, ellenségeskedés, indulat, bizonytalanság, reménytelenség, egyet nem értés?

A békétlenség megöli a kapcsolatokat, beszűkíti a mozgásteret, megfojtja a növekedést, ellehetetleníti az életet. A békesség ellenben az a környezet, amelyben élhető az élet, ahol van lehetőség a teremtésre, a kreativitásra, a fejlődésre.

De megőrizni a békét és békét teremteni nem is olyan egyszerű. Békét teremteni nem gyenge dolog. Sokkal könnyebb beolvadni a környezetbe, sodródni az indulatokkal, küzdeni az „igazunkért”, lemeccselni a dolgokat. Az emberi természet tehetetlensége legalábbis erre ösztönöz.
Megkérdeztem egy békefenntartót, mi az, ami az ő munkájához elengedhetetlen. „Kontroll és egyensúly. Hogy bármi is történjen, megőrizzem a kontrollt, egyensúlyban maradjak. Ember vagyok, érzelmekkel, ösztönökkel. Meg kellett tanulnom, hogy csak akkor tudom a körülményeket pozitívan befolyásolni, ha belül egyensúlyban maradok.”

„Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” – mondja Jézus a hegyi beszédben (Mt 5,9). A béketeremtés már egy másik természet gyümölcse. Isten gyermekeinek az öröksége – lehetősége. Hogy a legnagyobb összevisszaság közepén, a legzavarosabb helyzetekben, a legfelháborítóbb hírek hallatán, a legbántóbb szavak és gesztusok nyomán is az ember megőrizze belső egyensúlyát, kézben tartsa a kontrollt, és az isteniből merítve válaszoljon, reagáljon. Jézus azt mondta, ha ezt megtesszük, akkor békesség vesz majd körül, Isten gyermekeinek bizonyulunk, és ráadásul még boldogok leszünk.
Így lesz a háborúságból béke, a nyugtalanságból, feszültségből öröm.

Mit tehetünk ezért a gyakorlatban?
– Legyünk mi azok, akik abbahagyják a tűz táplálását, felhagynak a vitával, elengedik az önigazságot!
„Ha elfogy a fa, kialszik a tűz, ha nincs rágalmazó, megszűnik a viszály.” (Péld 26,20)
– Engedjük, hogy Isten is hozzáférjen a konfliktusainkhoz!
„Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: »Enyém a bosszúállás, én megfizetek« – így szól az Úr.” (Róm 12,19)
– Tanuljunk Jézustól indulatkezelést! Ha már keresztényeknek neveznek, akkor az indulatainkban is mutatkozzunk azoknak!
„Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt: mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát… megalázta magát…” (Fil 2,5–6.8)

Holnap ezért imádkozunk a baptista iskolákban és óvodákban. Csatlakozz hozzánk te is!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!