A Baptista Szeretetszolgálat a Hungary Helps programmal való együttműködésben ma délelőtt 60 darab közösségi ellátást biztosító generátort és 8 darab invertert indított útnak Kárpátaljára, valamint Kijevbe. A következő hetekben további 15 darab nagy teljesítményű intézményi generátort is küld a segélyszervezet.   

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, és Azbej Tristan államtitkár az áramfejlesztő berendezések indításánál 

– Ma van az ukrajnai háború 298. napja. Február 24-én senki sem gondolta, hogy tartós válsághelyzet veszi kezdetét Európa közepén. A háború első napján, amikor kollégáinkkal bepakoltuk az első segélyszállítmányt és elindultunk az ukrán határ felé, még nem sejtettük, hogy a következő közel egy évben több száz alkalommal tesszük majd meg ezt az utat – mondta az egyik fővárosi üzletközpont parkolójában álló kamion mellett Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. – Megyünk hűtőkocsikkal, kisbuszokkal, teherautókkal, egyedül vagy konvojban, élelmiszerekkel vagy életmentő gyógyszerekkel Beregszászba, Munkácsra, Irpinbe, Bucsába, Kijevbe, küldünk segélyszállítmány a Donbászba, Mikolajevbe, Dnyipro-ba. Több ezer ember számára napi szinten nyújtunk szállást, adunk élelmiszert, orvosi ellátást, kezdjük az újjáépítést. 

Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai tíz hónapja folyamatosan várják a Tisza túloldaláról érkező menekülteket. Csak ott több mint 30 ezer menekültet fogadtak, étkeztettek, láttak el a legszükségesebbekkel. De nem csak a határnál vagy a határ túloldalán segítenek. Munkatársaik március óta – a Karitatív Tanács másik öt segélyszervezetével közösen – Budapesten a BOK csarnokban kialakított professzionális segítőközpontban is a nap 24 órájában várják a segítséget kérőket. A Baptista Szeretetszolgálat több száz menekült számára több helyszínen szállást, étkezést és higiéniai ellátást biztosít, segíti a munkához jutást, az egyedül érkező középiskolai diákok számára kollégiumi elhelyezést nyújt, gyermekeket táboroztat. 

Mindez nem jöhetett volna létre a magyar emberek kiemelkedő, önzetlen összefogása, az önkéntesek emberfeletti segítsége, a kormány, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, a Hungary Helps program, az UNHCR és más támogatók partnersége nélkül, tette hozzá Szilágyi Béla.

 – A magyar kormány álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatosan világos: mi a békét támogatjuk, és ellene vagyunk minden olyan törekvésnek, amelyik a háborút és az azzal kapcsolatos válságot mélyíti el. Ellene vagyunk a fegyverkezésnek, az elhibázott gazdasági szankcióknak. Ezzel együtt a jelenlegi humanitárius válsághelyzetben egy másik, nagyon fontos üzenetünk is van: a magyar kormány az ukrajnai háború ártatlan civil áldozatainak a segítségére siet – jelentette ki Azbej Tristan,  a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője. 

Azbej Tristan államtitkár és Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke az áramfejlesztő berendezések indításánál 

Az államtitkár elmondta: a közelmúltban arról tájékoztatták az ukrajnai partnerek, hogy egyre súlyosbodik az a válság, amit az energetikai infrastruktúra lerombolása eredményez. A hosszú áramkimaradások hatása, hogy akadozik a vízellátás és a fűtés, a téli időszakban ahhoz vezethet, hogy a válsághelyzet humanitárius katasztrófába torkollik.  

– Ezért nagyon fontos az a segítség, amit útnak indítunk. A generátorok közül tíz Kárpátaljára, ötven pedig Kijevnek abba a külvárosába kerül, amit súlyosan érintett a háború. Ez az adomány amellett, hogy a szó szoros értelmében életmentő is lehet, a magyar emberek szolidaritását fejezi ki.  

A Baptista Szeretetszolgálat a Hungary Helps programmal már együttműködik a közel-keleti keresztény közösségek érdekében és Afrikában, ezért az ukrajnai háborús válság kezelése a közös munka folytatása, mondta Azbej Tristan, majd bejelentette, hogy a segélyszervezet és a Hungary Helps program rövidesen stratégiai együttműködési megállapodást köt.