Felszínes gondolatok – karácsony után

1579

Karácsony előtt cipősdobozt osztottunk két munkatársammal Szabolcs három kicsi falujában iskolákban. Minden csoportban megkérdeztem a gyerekeket, hogy karácsony minek az ünnepe. A nagy többség említette a télapót, a szeretetet.

Talán negyed részük mondta, hogy Jézus születésének az ünnepe. Ez egy esetleges arány, de általánosan is jellemző, hogy a karácsony ünnepe átalakulóban van, különösen erősen multikulturális társadalmi közegben.

A legtöbben azt mondják, a szeretet ünnepe, télapó ünnepe, a fény ünnepe és hasonlókat említenek. Ennek megfelelően a tömegesen küldött karácsonyi üdvözleteken található szimbólumok is az ünnep hangulatát, kellékeit jelenítik meg, de nem a tartalmát. Az üdvözleteken karácsonyfadísz, téli táj, házikó és tartalmatlan szépségek találhatók érzelmes, kellemes szövegekkel.

A karácsony kezdi elveszteni közel két évezredes tartalmát. Persze, ahogy egykor Jézus születésnapja is átértelmezett más ünnepet, mondhatjuk, hogy rendjén van ez. De ha hívő emberként jelentőséget tulajdonítunk Jézus földi születésének, akkor ragaszkodnunk kell a karácsony igazi jelentéséhez és ezt lehetőség szerint erősíteni kell a társadalmi tudatban. Erről szól a misszió.

Szép dolog a szeretetet ünnepelni. A szeretet általános pozitív emberi érzés, könnyen dalra fakaszthat bárkit, elérzékenyült könnyeket csalhat a szemünkbe és aki a szeretetet ünnepli rossz ember nem lehet. Isten Jézusban megtestesült szeretete azonban a szép érzelmeknél sokkal súlyosabb szeretetet mutat be Isten és ember között, mely a karácsony lényege.

Szomorú vagyok, mert azt tapasztalom, hogy karácsonyi üdvözletként elkötelezett hívő emberek, keresztyén szervezetek és vezetők olyan üdvözleteket küldenek, melyek szépek és kellemesek, de nem érintik semmilyen módon a születésnapot és ez által a születésnapost.

Hasonlít a helyzet arra a születésnapra, ahol a résztvevők ünneplik a tortát, a termet, az időt, koccintgatnak, ajándékozzák egymást és a születésnapos ül a sarokban névtelenül, szomorúan.

Szembe menve a fő szellemi áramlatokkal a karácsonyi szimbólumok világában is mutassuk meg Isten kemény és végtelen szeretetét, melynek kiemelkedő eseménye Jézus születése. Üdvözleteink szövegében, a képekben legyen ott a Születés eseménye.