Észak-Korea: az ott élőknek még fogalmuk sincs róla, mi történt Szingapúrban

2686

A Baptista Szeretetszolgálat alelnöke rendszeresen jár Észak-Koreában, elmondta, milyen hírek jutnak el az ott élőkhöz. Beszélt arról is, milyenek a körülmények a diktatúrában: nincs internet, nem működnek a liftek, és még egy másik városba utazáshoz is engedélyt kell kérni.

Szilágyi Béla 1998 óta rendszeresen jár a Baptista Szeretetszolgálat tevékenysége nyomán Észak-Koreába. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, mit érezhetnek a helyiek abból, amit Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun között történt.

Szilágyi szerint az állami média még nem számolt be a csúcstalálkozóról, csak arról, hogy az észak-koreai vezető Szingapúrba látogatott, ahol a külügyminiszter megmutatta neki a város fejlődését. Mint mondta, az állami médiában szerinte úgy fogják tálalni a történelmi csúcstalálkozót, hogy a gyűlölt Egyesült Államok megértette, hogy Észak-Korea olyan fél, akit komolyan kell venni, és azokat a szankciókat fel kell oldani, melyek tönkreteszik az ott élők életét. Ez pedig nagy győzelem az észak-koreai népnek – tette hozzá Szilágyi.

A Baptista Szeretetszolgálat alelnöke beszélt az észak-koreai életről is. Elmondta, hogy a nemzetközi média egyáltalán nem érhető el az országban. Internet is csak nagyon korlátozottan van, jellemzően csak hivatalokban, és ott is csak bizonyos szint fölött dolgozó munkatársak férhetnek hozzá. Van továbbá intranet az egyetemen, de oda a tartalmat az állami iránymutatás szerint töltik fel.

Beszámolt róla, hogy az Észak-Koreában élők a külső világ dolgaiból nem sok mindenről értesülnek, az állami média legfeljebb katasztrófákról, felkelésekről, rendőri erőszakról számol be más országok történéseiről, ezért úgy érzik az ott élők, hogy Észak-Korea az a hely, ahol gondoskodnak róluk, ahol kapnak lakhatást, ingyen oktatást, egészségügyet, még ha ez olyan is, amilyen.

Szilágyi példaként elmondta, hogy 30-40 emeletes házakban például nem működnek a liftek, az emberek pedig nagyon komoly megfigyelés alatt vannak. Ahhoz például, hogy valaki egyik városból egy másikba utazzon, engedélyt kell kérnie, ami minimum öt hivatalon keresztül fog átmenni. Hozzátette: van fejlődés is azonban, legutóbbi útjuk során meglepődve tapasztalták, hogy fiatalabbak és idősebbek is mobiltelefonnal szelfiznek bizonyos köztereken.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!