Élet-Kert a 8. kerület szívében

3703

A nyolcadik kerület nem éppen Budapest legkedveltebb kerületei közé tartozik. Legtöbbünk nem is sokszor látogatja. Ha valaki mégis rászánná magát, érdekes dolgot fedezhetne fel. Ha végigsétálunk a Magdolna utcán, észrevehetünk a 35-ös szám alatti két épület között egy kis kertet. Olyan ez, mint egy kis sziget a városban.

Ez az Élet-Kert, amely az Élj Tudatosan! egyesület kezdeményezéséből jött létre. Kilencvenkét hónappal ezelőtt fogant meg az ötlet, és mondhatni, nehéz szülés volt, hiszen a telek azelőtt gazdátlanul hevert, kitéve a szemetelésnek és a gazoknak, mostanra azonban gyönyörű kis kertté alakították. De mi célból?

13405584_1201575699876808_1999007172_oAz Élet-Kert a helyi fiatalok segítésére jött létre. Szeretne egy alternatívát nyújtani nekik az „életre”, hiszen az itt felnövőknek nincs túl sok lehetőségük jó életpályamodelleket látni. Több területen igyekszik segíteni ezen a kert. Először is megtanít értékelni a munkát a növénytermesztésen keresztül, másodszor alkohol- és drogmentes szabadidős programot kínál az utca fiataljainak. Továbbá ha megtetszik nekik a kertészkedés, akár el is mehetnek tanulni a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskolába, a kertben található növényeket ugyanis ők adták. Mindemellett igyekeznek egyénileg is foglalkozni a gyerekekkel, mindenkivel a saját tehetségének megfelelően.

13453388_1201575726543472_1223420738_oAz Élet-Kert május 29-én, a gyereknapon nyitotta meg kapuit. A rendezvényt a helyi polgárőrség is támogatta. Az önkéntesek reggeltől estig fáradoztak a minél jobb hangulat megteremtésében, és a várt hatás nem is maradt el. Van egy igen érdekes jelenség, ami sajátosan igaz a 8. kerületre, amit én is alig hittem, amíg nem szembesültem vele. Az emberek nemcsak hogy az utcán élik az életüket, de rettentően kíváncsiak és nyitottak minden programra. Ha odamentünk az utcán valakihez, egészen biztosan bejött végül, hogy megnézze, mi folyik itt. Nem is beszélve arról, hogy mennyire örültek a gyerekek, amikor meghallották, hogy feladatok fejében ajándékokat is lehet kapni. De különböző koncertekkel még idősebb fiatalokat is sikerült becsábítanunk. Nem is kellett kétszer mondani senkinek.

13410904_1201575716543473_282427907_oA kertben lehetőség volt a koncertek, előadások, táncok mellett a biliárdozásra, arcfestésre, és legfőképp arra, hogy kicsik és nagyok is egy pillanatra kikerüljenek az őket körülvevő világból, és a „családi hangulat” részeseivé váljanak. A gyerekeknek a különböző állomásokon elvégzett feladatok után egy pecsét járt, öt pecsétet pedig két kisebb ajándékra válthattak. Mondanom sem kell, hogy némelyek akár hatszor is megcsinálták ugyanazokat a feladatokat, hiszen a szabályok ezt sem tiltották. A boldog gyerekeket látva a szülők is feloldódtak kicsit. Voltak, akiket teljesen elvarázsolt a biliárd, és órákon át csak játszottak. De olyanok is akadtak, akik szinte folyamatos munkát biztosítottak az arcfestőknek, míg egy foltnyi érintetlen terület se maradt az arcukon vagy a karjukon. A játéktól kimerült gyerekeket pedig egy kissé beugratós teszt kitöltése után ingyen süti és limonádé várta, de aki a kérdésekre nem szeretett volna válaszolni, az se került hátrányos helyzetbe, hiszen a büfében minden minimális összegért megvásárolható volt.

13461142_1201575706543474_1937805993_oÖsszességében azt tudom elmondani, hogy az Élet-Kert nem csak nevében él. Ha kedvet kaptál hozzá, hogy önkéntesként segítsd a munkájukat, vagy ha pénzzel szeretnéd támogatni őket, ne habozz jelentkezni. És ha sikerül félretenni az előítéleteidet, egy gyönyörű helyre bukkanhatsz a 8. kerületben olyan gyerekekkel, akik mindenkinél jobban vágynak a szeretetre, és nem is felejtik el meghálálni, ha törődsz velük.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Cipősdoboz akció