A Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ idén ismét Kiskőrösön szervezte meg ünnepi eseményét az idősek és a zene világnapja alkalmából.

Október 1-én több száz idős és helyi érdeklődő töltötte meg a baptista imaházat, hogy meghallgassa a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet kórusának szolgálatát, majd ezt követően Pál Ferenc atya, katolikus pap, mentálhigiénés szakember előadását, amelynek már a címe is sokat ígérő volt: Elégedetten az élettel, hiszen nemcsak az idősek, hanem mindannyian arra vágyunk, hogy időről időre visszatekintve az életünkön kimondhassuk ezt a mondatot.

Az alkalmon először Győri Gábor, a helyi gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a vendégeket, majd Mészáros Kornél saját élettapasztalataira alapozott igei gondolatait hallgathattuk meg. A kórus szolgálata előtt Szomorné Szepcsik Éva, a kórus vezetője beszélt arról, hogy a kortalan zene felemel és erőt ad. Az elhangzó énekeket zongorán Magyarné Szenáki Tünde és Szomor Balázs kísérte. A módszertani központ részéről Serafin József és Kereskedő Emőke szólt néhány szót az egybegyűltekhez. Emőke, kapcsolódva a világnaphoz, beszámolt a nyár végén rendezett Cédrus Alkotótáborról, amely egyedülálló módon éppen a 65 éven felüli, elsősorban a baptista szociális ellátást igénybe vevő, senior generációnak szervez bentlakásos élménytábort.

Pál Ferenc atya nemhiába népszerű előadó. Most is egyértelműen kiderült, hogy tartalmas mondanivalóját élettel tölti meg, előadásmódjával igyekszik megragadni és fenntartani a figyelmet, hogy az elhangzó gondolatok megragadjanak bennünk és elkísérjenek minket a hétköznapokban is. Emlékeztetett arra, hogy boldognak lenni nem egy érzés: ne hagyatkozzunk a pillanatnyi lelki és fizikai állapotunkra, ha azt vizsgáljuk magunkban, hogy boldogok vagyunk-e, és hogy a boldog életre törekvésünk során ne ragaszkodjunk mindenáron elképzeléseinkhez, mert akkor a csalódás garantált. Emellett kitért öt alappillérre, amelyekre boldogságunkat építeni tudjuk. Nélkülözhetetlen a társas és érzelmi intelligencia: az a képesség, hogy szabályozni tudjuk az érzelmeinket, és motiválni tudjuk önmagunkat. Elengedhetetlen annak a tudata is, hogy életünk egyfelől értelmes emberi élet, másfelől gyümölcsöző emberi élet, és nemcsak úgy általában, hanem naponta megélve ezt. Lényeges pillér az elmélyültségre való képesség, amikor önmagunkról elfeledkezve tudunk másokra, más dolgokra koncentrálni. Végül, de nem utolsósorban a tartalmas emberi kapcsolatok fontosságát emelte ki, amelyekből nem kell sok, elég, ha három-négy embert beengedünk a szívünkbe.

Az alkalmat Opauszki György, a Filadelfia Idősek Otthonának vezetője zárta, megköszönve a szolgálatokat és a résztvevők jelenlétét.

A szociális módszertan csapata azzal a jó érzéssel távozhatott Kiskőrösről, hogy az elmúlt évek egyik legjobban sikerült alkalmát adhatta ajándékba az időseknek. Ebben a munkában kiemelkedő szerep jutott Strausz Zsóka munkatársunknak, akinek ezúttal is köszönjük a sok befektetett energiát. Istennek legyen hála a nyugodt és békés életért, és imádkozunk, hogy – idősek és fiatalok együtt – az ő tetszésére éljük minőségi hétköznapjainkat.