Eleanor Rosalynn Carter

(1927–2023)

311

November 19-én, 96 éves korában elhunyt Rosalynn Carter, Jimmy Carter felesége. Az Egyesült Államok egykori first ladyjét békességben, családja körében érte a hazahívó szó.

Rosalynn a georgiai Plainsben született 1927-ben. Szegény családban nőtt fel.

77 évvel ezelőtt, 1946-ban házasodtak össze férjével, aki az USA 39. elnöke volt 1977 és 1981 közt. Négy gyermekük született.

A most 99 éves Jimmy Carter volt az, aki Billy Graham közbenjárására visszaadta Magyarországnak a Szent Koronát 1977-ben.

A mélyen hívő, baptista Carter házaspár az elnöki mandátum lejárta után is rendkívül tevékeny életet élt mind társadalmilag, mind gyülekezetileg. A Fehér Ház után visszaköltöztek szülővárosukba, a georgiai Plainsbe, ahol a Maranatha Baptist Churchben tevékenykedtek. A korábbi elnök népszerű volt mint vasárnapi iskolai tanító, Rosalynn pedig diakónusként szolgált. 1982-ben létrehozták a Carter Centert.

1996-ban a Magyarországi Baptista Egyház akkori elnöke, Almási Mihály meghívására részt vettek és szolgáltak a Szigetszentmiklósi Baptista Gyülekezet imaházavatásán. A város 1996. augusztus 20-án díszpolgári címmel ajándékozta meg Jimmy Cartert. Ekkor tekintették meg a Parlament épületében a kiállított Szent Koronát is. De humanitárius küldetésben is jártak hazánkban a Habitat for Humanity önkénteseiként. 1996-ban Jimmy Carter vezetésével több száz amerikai és magyar önkéntes épített fel csupán két hét leforgása alatt tíz házat Vácon. Ezzel a projekttel indult el a Habitat Magyarország munkája. Rosalynn és Jimmy évtizedekig voltak a Habitat for Humanity önkéntesei, és éves építési projektet hoztak létre, hogy megfizethető lakhatást biztosítsanak az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten. 1999-ben Rosalynn férjével együtt megkapta az USA-ban az Elnöki Szabadságérmet. „Rosalynn mindenben egyenrangú partnerem volt. Bölcs útmutatást és bátorítást kaptam tőle, amikor szükségem volt rá. Amíg Rosalynn a világon volt, mindig tudtam, hogy valaki szeret és támogat” – nyilatkozta Jimmy Carter.

2023. november 19-én Ura így szólt szolgálóleányához: „Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, jöjj, és osztozz urad örömében!” (Mt 25,21)

Emléke áldott!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!