Egyházi menedék Kárpátalján

1116
Adventi koszorúk. Sok családban csak az asszonyok és a gyerekek készülnek a karácsonyi ünnepre Forrás: Erdélyi Napló

Miközben Ukrajna magyarok lakta részéből sok férfi elmenekül a katonai behívó elől, az otthon maradt családok igazi menedéke az egyház. Az erdélyi Nagy-Kasza Dániel baptista lelkipásztor régóta Kárpátalján él. Vele beszélgettem az ottani hétköznapokról. 

Tizenegy éve él családjával Kárpátalján. Erdélyi származású baptista lelkészként mi késztette e döntésre?

A Nagy-Kasza házaspár együtt vállalja a kárpátaljai gyülekezet teendőit
Forrás: Erdélyi Napló

– Kárpátaljára 2007-ben költöztünk, a Beregszász közeli Záp­szonyba. A feleségemmel erdélyi származásúak vagyunk, három gyermekkel élünk itt. A kilencvenes években tizenévesen jártam először Kárpátalján egy barátommal, akivel adományt hoztunk és néhány napig maradtunk Bereg­szászon. Akkor sok emberrel elbeszélgettünk, meghallgattuk pa­naszaikat. Egy fiatalembernek elmondtam azt a jó hírt, ami engem is megváltoztatott: beszéltem neki Isten szeretetéről és megbocsátásáról, amit Krisztusban az Úr minden ember számára felajánl. A szemem előtt történt meg a csoda: a fiatalember arca örömre derült, amikor elhitte: ő is új életet kezdhet. Ez az élmény olyan hatással volt rám, hogy

amikor később a Magyarországi Baptista Egyház megkeresett, nem költöznénk-e Kárpátaljára, úgy láttuk, Isten nyitott erre ajtót nekünk, úgyhogy vállaltuk.

A teljes cikk az Erdélyi Napló oldalán olvasható!