Efézus-egykor és ma

5822

A mai Törökország területe jócskán bővölködik számos olyan emlékhellyel, amelyek egykoron bibliai időkben igen népszerűek, sűrűn látogatottak voltak.

Ilyen hely a mai Efes vagy Selcuk, amelyet mindenki ama  Efézus néven ismer. Nincs olyan keresztény, vagy vallási kultúrában jártas ember, aki ne hallott volna Pál Efézusi leveléről, amelyet rabságból írt a gyülekezet egységének megtartása érdekében.

Cezarea vagy Róma lehetett Kr.u. 58-60-ig, vagy 61-63-ig a keletkezési hely és idő. De vajon mikor járt először e városban? Pál, miután a keresztény-üldöző Saulból Paulusszá vált a damaszkuszi úton, a Jézus Krisztus-tanokat, és a teljes evangéliumot három missziós útja kapcsán hirdette. Harmadik térítő útján közel három évet tölt Efézusban (Apostolok Cselekedetei 19.1-20.1). Az írások szerint 54-ben a nyár közepén érkezett meg Tarsus érintésével Derbén, Lystrán, Ikoniumon, Antiókián, Kolossén, Laodiceán, majd Hierapolison keresztül Efézusba. Ekkor mintegy tizenkét főből álló kis hívő csapatra lelt.

Ez a tengerparti város ekkortájt pezsgő, kereskedelemmel gazdagon megáldott hely volt, utcáin hömpölygött a tétlen embertömeg, s mi sem bizonyítja jobban gazdagságát, hogy könyvtárral, fürdőkkel, kórházzal, pazar palotákkal rendelkezett. 24 000 férőhelyes színháza ma is megállná a helyét. Artemisz templomát a világ hét csodája közé sorolták. Pál e helyen sok hívet szertett a Krisztusi életvitelnek, de akkor gyűlt meg a kereskedőkkel a baja, amikor templomaikban az Artemisz(Diána) szobrok ellen beszélt, ezzel is rontva amazok üzletét. Efézus, ez az egykoron 200-250 000 lakosú, egyesek szerint 400 000 fős település már nem rendelkezik tengerparttal, mivel a tenger 8 km-t visszahúzódott.

Az utcák fellelhetőek, Celsus könyvtára magasodik a tájban, az épületek csodálatos apró, intarziaköveikkel, díszes szobraikkal csalogatják a halandót. Odébb Mária temploma, amely restaurálásra vár, távolabb Mária utolsó menedéke, és hát János emlékhelyei a városban, mert hisz beteljesítette, amit Jézus a keresztnél rábízott…

Dr. Nagy Imre efézusi úti beszámolója nagy érdeklődésnek örvendett a Baptista Művészeti Napok részeként Vácon, az Adullám (barlang) kávézóban. Pál apostol útját úgy követhették nyomon a résztvevő vendégek, hogy a város jelenlegi állapotán keresztül, már-már turistaként kaptak ismereteket az egykori állapotokról és a történelmi, illetve biblikus vonatkozásokról.

A hallatóság igazán izgalmas és érdekfeszítő élménybeszámolóban részesült ezen az estén. Mind emellett a kávézó meghitt légköre kellemes helyszínt biztosított az előadásnak, no és közben egy forró tea elkortyolgatásának.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!