Dr. Varga Éva főorvos miniszteri elismerésben részesült

3484
Dr. Varga Éva

December 14-én, hétfőn Dr. Varga Éva főorvos, a Baptista Szeretetszolgálat önkéntese miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkártól és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkártól az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Dr. Varga Éva főorvos, a Baptista Szeretetszolgálat önkéntese több kontinens természeti katasztrófáiban és háborús övezeteiben nyújtott kiváló szakmai munkát gyermekgyógyász és aneszteziológus orvosként. Tevékenységével életek százait menthette meg, ezzel hozzájárult Magyarország jó híréhez, pozitív nemzetközi megítéléséhez.

Varga Éva 1976-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán, 1981-ben szakvizsgázott Csecsemő és Gyermekgyógyászatból Debrecenben, 1984-ben pedig aneszteziológiából és intenzívterápiából szerzett képesítést a budapest Semmelweis Egyetemen. Hét évig Nyíregyházán a megyei kórház gyermekosztályán, majd az intenzívterápiás osztályon dolgozott, majd 1983-ban a Semmelweis Egyetemre került. Jelenleg 25. éve a Szent János Kórház és Egyesített Budai Kórházban dolgozik főorvosként az aneszteziológiai és intenziterápiás osztályon.

Egy évtizednyi önkéntes szakmai tevékenység a Baptista Szeretetszolgálatnál:

– 2005 januárjában vett részt először az indonéziai Banda Aceh-ban a cunamiban sérült betegek ellátásában.

– 2005 júliusában szintén Banda Aceh-ben az önkéntes sebész, Dr. Walid Abu Samrá mellett a helyi kórházban aneszteziológusként látta el a biztosítással nem rendelkező betegeket.

– 2006-ban Nias szigetén (Indonézia) hat héten keresztül végezte a sziget különböző pontjain a gyermek és felnőtt betegek ellátását. Volt olyan hely, ahová hátizsákban vitték az orvosi felszereléseket, mert gépjárművel nem tudták megközelíteni a kisebb településeket.

– Négy alkalommal végzett egészségügyi missziót a mai Dél-Szudán területén. Az első két alkalommal (Szudánban, a szétválás előtt) felnőtteket valamint árva gyerekeket kezelt sátorban felállított mobil rendelőben. 2014-ben Dél-Szudán fővárosában, a jubai gyakorló kórházban dolgozott aneszteziológusként és gyermekgyógyászként. Ott a háborúban megsérült nagyszámú felnőtt és gyermek áldozat ellátásában segédkezett.

– Afganisztánban egyhetes orvosi misszióban vett részt a menekültek között.

– Libanonban egy orvosi misszió alkalmával segítette a menekültek orvosi ellátását.

– 2009-ben a Fülöp-szigeteken segített a manilai áradások után a belső menekültek és sérültek ellátásában egy tornacsarnokban kialakított ideiglenes szállás orvosi rendelőjében.

– 2009 januárban a Nasser Kórházban, Egyiptomban aneszteziológusként vett részt a háborús sérültek ellátásában.

A külföldi missziókon túl számos magyarországi és határon túli beteg ellátásában segédkezett önkéntes orvosi munkával és az ellátást szervező tevékenységével.