BTESZ: bemutatkoznak munkatársaink

Horog Máté

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió a szenvedélybeteg-ellátás számos területén képviseli magát.

Az Új Esély Háza – támogatott lakhatási szolgáltatás (támlak) az ország három településén, Debrecenben, Miskolcon és Gyulán fogadja azokat, akik a felépülés mellett döntenek. Horog Máté a debreceni és miskolci házakat vezeti, és emellett, mint az beszélgetésünk során kiderült, még grafikusként is tevékenykedik.

„Tősgyökeres debreceni családból származom, ez meghatározó számomra, eltéphetetlen szálak kötnek a városomhoz, iskoláimat itt végeztem. Kisgyermekként (is) független szellem voltam, így, a családi anekdota alapján én választottam ki az általános iskolámat, mégpedig az alapján, hogy volt egy büfé az iskolában – meséli Máté, mikor tanulmányairól faggatom. – Jó helyre kerültem, gyakorló általános iskolába, ami akkor már a református egyház fenntartásában működött. A családom nem gyakorolta a vallást, így meglepődtek, de elfogadták, amikor második osztályos koromban magam jelentkeztem hittanoktatásra. A cserkészettel is itt ismerkedtem meg, ennek szintén sok mindent, például évtizedeken átnyúló barátságokat köszönhetek. Tanulmányaimat a Református Kollégium Gimnáziumában, ismert nevén a »refiben« folyattam. Meghatározó évek voltak ezek, itt kezdtem el komolyan rajzolni, de ha úgy adódott, verseltem, vagy ifjú lokálpatriótaként a város elfeledett értékeire hívtam fel a figyelmet a helyi napilapba írt cikkekkel vagy közösségi rendezvények szervezőjeként.”

Aki úgy gondolná, hogy Máté mintadiák volt, az téved, hosszú hajával, mint meséli, első munkahelyén nem aratott sikert. „A debreceni Kistemplom gyülekezetében mint harangozó tevékenykedtem, a gyülekezetben a frizurám nem aratott osztatlan sikert. Nem emiatt az élmény miatt nem lettem lelkész, és azóta már a hajam is rövidebb. A gimnázium utolsó éveiben kezdtem el érdeklődni a szociálpedagógia iránt, így tanulmányaimat ezen a szakon folytattam.”

Ha Máté iskolaválasztása rendhagyó volt, álláskeresése még inkább.

Bár volt már korábbi munkatapasztalata, hiszen többek között harangozóként dolgozott a Kistemplom gyülekezetében.

„A végzést követően nem találtam azonnal munkát, szintén álláskereső barátaimmal egy szórakozóhelyen ültünk le, hogy megbeszéljük, mihez fogjunk most. A szomszédos asztalnál felfigyeltek ránk, és egy férfi, aki pár nappal később már a kliensem volt, odalépett hozzánk és elmondta, hallotta, amiről beszélünk, azt javasolja, keressem meg a Baptista Tevékeny Szeretet Missziót, mert ő a szervezet ellátottja, talán van náluk felvétel. Megfogadtam a tanácsot, és pár nap elteltével már a Btesz szenvedélybetegek nappali ellátásában dolgoztam mint terápiás segítő.”

Aktív másfél év következett Máté életében, a mindennapi munkavégzés mellett a város civil életébe is bekapcsolódott, illetve folyamatosan alkotott. Ekkor hozta létre városi sorozatának, a városi legendáknak az első állomását, amelyet még további kettő követett.

„Grafikáimmal szerettem volna hozzájárulni, hogy Debrecen elfeledett értékeire felfigyeljenek mind az itt élők, mind a turisták. A hagyományos képek mellett képeslapokat készítettem, hűtőmágneseket, egyszóval olyan tárgyakat, amelyek közérthetően közvetítik az itteni épületek hangulatát.”

Máté a fokozott munkatempó után úgy érezte, elfáradt, váltásra van szüksége mind térben, mind munkában, így Miskolcra költözött, ahol a MÖSZ-nél, majd a szikszói kistérség egy családsegítő intézményében helyezkedett el. Az alkotástól nem távolodott el, rövidesen az itt élők is megismerkedhettek Horog Máté munkáival, ami a városukat kicsit más formában mutatta be, mint ahogy azt ők látják.

„Sokan úgy gondolják, Miskolc olyan hely, ahonnan menekülni kell, én pedig sorra felfedeztem és papírra vetettem azokat a rejtett és kevéssé rejtett értékeket, amelyekkel ez a város rendelkezik. Egyszerre csak azt éreztem, hogy megtelepedtem Miskolcon. Ekkor keresett meg a Btesz, hogy szeretnének egy támogatott lakhatást létrehozni Debrecenben, hazamegyek-e. Nemet, mondtam, hiszen a jövőmet itt képzeltem el, de az ötlet szöget ütött a fejembe, és pár hét múlva felajánlottam, hogy Miskolcon örömmel létrehoznék egyet. A vezetőség rábólintott, így ismét új korszak kezdődött az életemben. Számtalan nehézséggel találkoztam, amíg sikerült a tervünket megvalósítani. Irgalmatlan sok támadás ért bennünket a lakosság részéről, amiért, ahogy ők mondták, drogosokat akarunk a szomszédjuknak odavinni. Az egyik legtanulságosabb az volt, hogy általában azok ágáltak leginkább, akikről jól tudtuk, a családjukban szenvedélybeteg van. Végül is sikerrel jártunk, így 2015-ben megkezdhettük a működést Miskolcon. Kétéves igen intenzív munka után kaptam meg a felkérést, vállaljam el a debreceni intézmény irányítását is. Így csak visszatértem szülővárosomba, tapasztalatokkal, történekkel gazdagodva, ami remélem, a következő alkotói ciklusomban is jól érzékelhető lesz.”

De mi is az a sokat emlegetett támlak?

Ha a lényeget szeretnénk összefoglalni, a támogatott lakhatás egy szociális intézmény, amelyben jelen van az egészségügyi és a szociális szükségletek kielégítése. Több formája is lehetséges, a Btesz-nél a szenvedélybetegek támogatott lakhatása történik. Szenvedélybetegek alatt értünk alkohol-, gyógyszer- vagy akár viselkedési addikcióval (játék, munka, társ, internet, szerelem stb.) küzdőket is. A debreceni és miskolci támlak a társadalom széles rétegeiből és minden addikciótípusból fogad jelentkezőket, akik akár több évig is tartózkodhatnak a házakban.

A mai napig is előfordul, hogy sokan csak a leszakadó rétegek betegségeként tartják számon ezt a betegségcsoportot, de ezt cáfolja az intézmények összetétele is, orvos, egyetemista is megfordult már a Btesz intézményeiben. Az itt lakók, férfiak, nők vállalják, hogy együttműködnek az esetfelelőseikkel, akik folyamatosan segítik a klienseket a szermentes élet kialakításában. A cél, hogy mindez lehetőleg gyógyszeres kezelés nélkül történjen meg, ebben tapasztalati segítők, szakorvosok, lelkészek is nyújtanak segítséget a klienseknek („multidiszciplináris team”). A Btesz munkalehetőséget is biztosít, de a cél a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, hiszen ez is segíthet az absztinencia megtartásában.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!