BTESZ: bemutatkoznak munkatársaink

Sillingné Balogh Anita

A belső ellenőr, akit mindenhol örömmel fogadnak

A belső ellenőr általában a munkahelyeken nem a legkedveltebb személy, de ez a BTESZ-nél nem így van. Aki ezt csapatával elérte, az Sillingné Balogh Anita, a módszertani és ellenőrzési csoport vezetője.

Valószínűleg kevés kisgyermek válaszol, úgy a „mi szeretnél lenni” kérdésre, hogy belső ellenőr.

Jogos tehát az érdeklődés, mi vezette erre a területre Anitát.

„A főiskolai éveket követően azonnal elhelyezkedtem. Balmazújvároson kezdtem el dolgozni egy ápolási és gondozási központban, amely akkoriban hatféle szociális szakfeladatot látott el. Kezdetben szociális és mentálhigiénés munkatársként foglalkoztattak, majd rövidesen intézményvezető-helyettesi feladatokat is elláttam. Mélyvíz volt ez, hiszen ott álltam azzal az elméleti tudással, amit a főiskola adott, és ami közel sem volt elég ahhoz, hogy a napi kihívásokra megfeleljek. Folyamatosan képeztem magam, tanultam. Ebben nagy segítségemre volt az akkori főnököm, aki a közigazgatásból érkezett erre a posztra. Tőle tanultam meg a helyes ügyiratkezelést, a területre vonatkozó jogszabályok értelmezését.”

Az itt töltött nyolc év alatt Anita nem csak szakmailag gyarapodott, ez idő alatt született két gyermeke, így megtanulta a magánélet és a munka örömeit, nehézségeit összehangolni.

„Kis kitérőt követően, 2013-ban érkezett hozzám Éles Marianna (jelenleg a BTESZ nevelőszülői hálózatának a vezetője) ajánlata, legyek vezető gondozó a szervezetnél. Így új szakasz kezdődött az életemben. Emlékezetes időszak volt, remek kollégákkal elképesztő mennyiségű munkát végeztünk el. Egyeken tapasztaltam meg, milyen jó érzés, amikor egy szervezetet komoly tisztelet övez egy adott településen, mind a lakosok, mind az ellátottak, mind a hivatalok oldaláról. Hogy ezt elértük, abban szerepe volt a felső vezetőktől a gondozókig mindenkinek.”

Ilyen mondatok után azt várjuk, hogy pont kerül a történet végére, de nem így történt.

„Egyszer csak azt éreztem, elfáradtam. Akiknek a szociális munka a hívatásuk, jól tudják, miről beszélek. Felőrölt, hogy megfelelően foglalkozzam a kollégák problémáival, nyitott füllel fogadjam gondjaikat, vagyis a magam elvárásainak megfelelő vezető legyek. Ekkor hallottam, hogy a belső ellenőrzési csoportot bővíteni kívánja a vezetőség, úgy gondoltam, élek a lehetőséggel. Nem részesültem kivételezett bánásmódban, részt vettem állásinterjún ugyanúgy, mint a külső pályázók. Mai napig nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy 2016 júliusában egy komoly szakmaisággal bíró csapatban kezdhettem el dolgozni. A BTESZ vezetőségének köszönhetően hasonlóan remek csapat vezetője lettem 2017 márciusában. A legfontosabbnak azt érzem, hogy a kollégák érezzék a segítő, támogató szándékot, mindamellett, hogy a belső ellenőrzésnek kell hogy legyen súlya és tekintélye. Ebben partnerek közvetlen munkatársaim is. Szabóné Czellár Anita szakmai felkészültségéért és rendkívüli teherbírásáért sok köszönettel tartozom. Erdős-Ratku Renáta pedig idén januárban csatlakozott hozzánk. Ekkortól vannak már módszertani teendőink is.”

A beszélgetés végéhez érve kicsit félve kérdem, van-e szabadideje, és ha igen, mivel tölti azt. A család mellett, mint azt megtudom, a néptánc a nagy szerelem, amit korábban professzionális módon űzött. Ugyanígy minimális ideje jut az olvasásra is.

„Szégyen ezt mondani, de a szépirodalomra egyedül a karácsonyi ünnepkörben jut idő. Ilyenkor félreteszek jogszabályt, szabályzatot, és kifulladásig olvasok.”


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!